Gazdaság

Major: orosz rulett a brit távozás az EU-ból

24.hu
24.hu

2016. 04. 08. 14:21

A volt brit miniszterelnök szép sorban felsorolta az összes észérvet az ellen, hogy Nagy-Britannia elhagyja az uniót. A fát vágnák ki maguk alatt, a skótok meg szakadnának el iziben.
Korábban a témában:

Sir John Major volt brit kormányfő szerint “orosz rulettet” játszanak, akik szorgalmazzák, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki 1990 és 1997 között állt a kormány élén, egy hongkongi üzleti rendezvényen kijelentette: a befektetők “szinte kivétel nélkül” azt mondják neki, hogy “rossz ötlet lenne” Nagy-Britannia távozása.

Sir John szerint “a brit gazdaság jövőjével játszanak orosz rulettet” a Brexit – vagyis a brit EU-tagság feladása – mellett kampányolók, akik “hamis statisztikákra és valószínűtlen forgatókönyvekre alapozott ostoba és szélsőséges érveket” hangoztatnak. Valószínűtlen, hogy kilépése esetén Nagy-Britannia teljes körű szabadkereskedelmi megállapodást köthetne az EU-val – ahogy azt a Brexit-tábor állítja -, mivel az unióban maradó tagországok “aligha jutalmaznák meg” Londont ilyen szerződéssel.

Romantikus nosztalgia

Major szerint ugyanis a távozással Nagy-Britannia az egész EU-t súlyosan meggyengítené, és egyes tagországok “ötvenévnyi törekvést látnának veszélyeztetve”. Ha az EU végül hajlandónak bizonyulna is valamilyen kereskedelmi megállapodásra Nagy-Britanniával, a feltételek keményebbek lennének, mint ahogy azt a derűlátó Brexit-pártiak elképzelik. Major szerint a távozást pártolókat “romantikus nosztalgiázás fűti” egy régmúlt kor után, egy olyan világban, ami azon az időszakon már túllépett.

Major évek óta hangoztatja aggodalmait a brit EU-népszavazással kapcsolatban. Két éve, egy üzleti rendezvényen úgy fogalmazott, hogy “rettenetes következményekkel” járna, ha a brit választók Nagy-Britannia EU-tagságának feladására voksolnának. Major akkori érvei szerint a kilépés fontmilliárdokba kerülne a brit gazdaságnak,

Nagy-Britannia nemzetközileg elszigetelődne, ugyanakkor továbbra is tartania kellene magát az EU-szabályokhoz, amik kidolgozására viszont már nem lenne befolyása.

Tavaly egy BBC-interjúban kijelentette, hogy a Brexit az Egyesült Királyság széteséséhez is vezethetne, mivel ebben az esetben újból napirendre kerülne a skót függetlenségi népszavazás, és a skót választók ezúttal “jelentős eséllyel” meg is szavaznák Skócia elszakadását.

Az újabb skóciai függetlenségi népszavazás lehetőségére Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is tett már utalást. Álláspontja szerint ha a skótok többsége a brit EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazáson a bennmaradás mellett voksol, miközben az Egyesült Királyság összlakosságának többsége a kilépésre szavaz, akkor elkerülhetetlenné válhat az újabb referendum a skót függetlenségről. Skóciában 2014 szeptemberében tartottak népszavazást erről, a referendumon az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékkal. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.