Gazdaság

Mikor és kinek érdemes elvégezni a hőszigetelést?

24.hu
24.hu

2016. 04. 06. 10:07

Rugalmas megtakarítási formát keres, megbízható hozammal? Olyat, ami télen-nyáron hasznot hajt és csak egyszer kell az életben foglalkozni vele? Amit minden korosztálynak csak ajánlani lehet? Mielőtt valami előtakarékosságra, tőzsdei papírra vagy az aranyra gondolna, eláruljuk: ez a polisztirol.

Ha ennél pontosabbak akarunk lenni, akkor maga a minőségi anyag felhasználásával elvégzett hőszigetelés. Ha fázik a tőzsdétől és a brókerházaktól, ha megizzasztják a szabad szemmel már láthatatlan banki kamatok, fektessen szigetelésbe!

A hőszigetelés egy életkortól független befektetés. Aki már fiatalon belevág, hosszú évtizedekig élvezheti az előnyeit, és a kevesebb elégetett tüzelőanyag miatt közben egy élhetőbb bolygót hagy a következő nemzedékre. Aki később szigetel, az is kiemelkedő „hozamnak” és egy megnövekedett értékű ingatlannak örülhet. Az idősebbek pedig keresve sem találhatnak jobb nyugdíj-kiegészítő befektetést, hiszen jelentősen csökkentett rezsiszámlák és kellemes, komfortos lakás várja őket életük legnyugodtabb időszakában.

Persze, a hőszigetelés nem olcsó mulatság, így ott motoszkál az örökös kérdés: megéri?

Elnézve a polisztirol szigetelőanyagok élettartamát érintő tapasztalatokat és kutatásokat erre majd gyermekeink, vagy még inkább unokáink tudnak majd válaszolni, minden bizonnyal elégetett bólogatások közepette.

Nézzünk egy hosszú távú példát. A lakossági földgáz 1990-ben valamivel 4 forint fölött volt, ma csaknem 140 forint – az áremelkedés nagyjából 3300 (!) százalékos. Persze a szigetelőanyagok is drágultak. Hőszigetelési szakemberek számításai egy négyzetméter 12 cm vastag hőszigetelő lemez ára 1991-ben 540 forint volt, míg ma 1800 forint. Ez mintegy 330 százalékos drágulás, éppen egy tizede a gázénak. Vajon mennyire járt jól, aki a kilencvenes évek elején hőszigetelésre költött? És 20-25 év múlva mit mutat majd az akkori matekpélda?

A megfelelő vastagságú és minőségű hőszigetelés 50, de akár 70 százalékkal is csökkentheti a fűtés költségét, nyáron pedig a klíma nem pörgeti a villanyórát feleslegesen.

Itt nem kell a tőzsdei hírek vagy a brókerházak miatt izgulni: a minőségi hőszigetelésre egyszer kell költeni, 3-4 év alatt biztosan behozza az árát, és utána még hosszú évtizedekig termeli a hasznot  télen-nyáron.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.