Gazdaság

Német lapnak magyarázta Gulyás a rendeleti költségvetést

Ugyanmár, kedves FAZ, nem kell aggódni, megmarad a parlamenti kontroll a költségvetés felett - mondta a fideszes politikus a német konzervatív lapnak.

Az államháztartási törvény módosítása nem jelenti az Országgyűlés költségvetés feletti ellenőrzési jogának kiüresítését – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konzervatív német lapnak. A pénteki számban közölt cikk szerint a képviselő azt mondta, hogy tévedés az Országgyűlés költségvetési jogának kiüresítéseként értelmezni a héten elfogadott módosítást.

A reform célja a kormány munkájának megkönnyítése, és csupán módosítja az új feladatok finanszírozásával kapcsolatban már meglévő lehetőségeket, a törvényhozás költségvetési joga pedig “érintetlen marad” – fejtette ki Gulyás. Mint mondta, a jövőben a nemzetgazdasági miniszter feladata a források felszabadítása átcsoportosítások révén az adott költségvetési fejezeten belül. Ilyen felhatalmazása eddig is csak a kormánynak volt, nem pedig a törvényhozásnak.

A kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról – a terrorveszélyhelyzetről szóló korábbi alkotmánymódosítási elképzelésre utalva – elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium által készített korábbi javaslat nem talált támogatásra, és nem része a pártok közötti egyeztetésnek. Hozzátette, “világos, hogy egyedül nem tudjuk módosítani a sarkalatos törvényeket vagy az alaptörvényt”, ehhez “szükségünk van az ellenzék támogatására”.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik