Pénzügy

Kétéves költségvetéssel nyerne választást Orbán 2018-ban

A választások előtt kétéves költségvetésre készülhet a kormány, értesült az Inforádió. Még idén akarják rohamtempóban elfogadni a költségvetést 2017-re és 2018-ra.

A rádió szerint ez az oka annak, hogy tegnap gyorsan áttolták a költségvetési bizottságon a hírhedt Lázár-féle módosítót, amivel rendeleti költségvetés jönne létre Magyarországon. Utóbbival a kormány korlátlan mértékben vállalhat kötelezettségeket, hisz ehhez nem kell már sem a nemzetgazdasági miniszter, sem a parlament beleegyezése.

Így egyedül Orbán Viktor miniszterelnök kezébe kerül a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése.

A költségvetés tervezése jelenleg úgy néz ki, hogy csak meglévő forrásokat tud a kormány átcsoportosítani év közben. Azaz mindig meg kell mondania, hogy honnan, hová, minek a kárára teszi át a pénzt az egyik előirányzatból a másikba. Ennek a korlátnak a rendeleti költségvetés bevezetésével vége lesz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem teljesen egyértelműen reagált a Inforádió hírére. Azt mondták, jelenleg nem a kétéves költségvetésen, hanem a 2017-es büdzsé előkészítésén dolgoznak.

Kétéves költségvetésre amúgy volt már példa, Varga Mihályék ugyanezt csinálták 2001-2002-ben, amikor a választási költségvetésre többek közt ezzel a módszerrel készültek fel. Az Inforádió értesülései szerint megint hasonló az indíték, a választások évére való költségvetést is elfogadnák inkább már évekkel előtte.

Magyarán: a cél az, hogy a korlátlan pénzszórással a Fidesz megnyerhesse a választásokat 2018-ban.

Frissítés 16:16. Cikkünk megjelenése után a kormány az Indexszel azt közölte: nem terveznek kétéves költségvetést.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik