Gazdaság

Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést

orbán rózsaszín ing (Array)
orbán rózsaszín ing (Array)

A brüsszeli robbantások árnyékában tegnap este gyakorlatilag vita nélkül továbbengedte a parlament költségvetési bizottsága Lázár János javaslatát a rendeleti költségvetésről.

Egyedül a (mindenkori) miniszterelnök kezébe került a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése.

Lázár János korábban azt mondta, hogy a javaslata csak arról szól, hogy a havonta fölhalmozódó maradványt hogyan használhatja fel a kormány, és azért van rá szükség, hogy az ország fejlesztései jobban haladjanak.

Ha változatlan formában fogadják el a javaslatot, a kormány a költségvetési törvényt bármikor negligálhatja, azt egy határozattal átírhatja, igaz, egyelőre a hiánycélon nem módosíthat. Korlátlan mértékben vállalhatnak kötelezettségeket, hisz ehhez nem kell már sem a nemzetgazdasági miniszter, sem a parlament beleegyezése.

Legfeljebb a Magyar Közlönyből fogunk értesülni a kormány költéseiről, de stratégiai fontosságú ügyekben talán még ott sem.

Ezzel megvalósult Magyarországon költségvetési ügyekben a rendeleti kormányzás, hisz ezentúl bármilyen költségvetést fogad majd el a parlament, az a kormányt gyakorlatilag nem kötelezi semmire.

A húszperces ülésen két ellenzéki módosítóról is szavaztak, mindkettőt 10:3 arányban leszavazta a fideszes többség, és hasonló arányban továbbengedték a javaslatot. Hamarosan a plenáris ülés elé kerülhet a javaslat, ott szavazhatnak róla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik