Gazdaság

Tavaly meglepően nőttek, idén viszont csökkennek a beruházások

Meglepte az elemzőket a közel 7 százalékos beruházás-növekedés, de a magánszektorban visszafogták a beruházásokat, a kiskereskedelemben, a szállítmányozásban és a feldolgozóiparban is visszaesés tapasztalható 2015 IV. negyedévében. Tavaly egészében a beruházási teljesítmény 0,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Idén az EU-s pénzek kifutása miatt jelentős lassulás várható. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint

„kettészakadtak” a beruházások.

A tavalyi utolsó három hónapban a magánszektorban folyamatosan visszafogták a beruházásokat. A kereskedelemben pl. 4 százalék körüli beruházási visszaesés volt, a feldolgozóiparban, szállítmányozásban pedig 7 százalék körüli. Ezzel szemben az állam „kiköltekezte magát” az utolsó negyedévben.

2015 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest összesen tíz nemzetgazdasági ágban bővültek a beruházások, a legjelentősebben – elsősorban az EU-forrásból történő év végi gép- és berendezésberuházások miatt – a humán-egészségügyi és szociális ellátás ágban (110 százalék). A nemzetgazdasági ágak közel felénél csökkent a beruházások teljesítménye.

A nagyobb súlyú ágak közül a beruházások közel egynegyedét adó feldolgozóipar fejlesztései 7,1 százalékkal csökkentek. A nemzetgazdasági ágon belül nagyobb mértékű visszaesés következett be az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásában, a gyógyszergyártásban, valamint a járműgyártásban. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – az egy évvel korábbi magas bázishoz képest – 7,4, az ingatlanügyleteké – a lakásépítések visszaesése miatt – 2,7 százalékkal alacsonyabb lett. Számottevően visszaestek a beruházások a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban (29 százalék), a kis súlyú bányászatban (24 százalék), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén (19 százalék). A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a beruházási teljesítmény 4,2 százalékkal csökkent.

forrás: KSH

Ajánlott videó

Olvasói sztorik