Gazdaság

Újabb pert nyert az NFA a Kishantosi Kft. ellen

Kishantosi műtrágyázás (kishantos, )
Kishantosi műtrágyázás (kishantos, )

Újból a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) győzelmével zárult Ács Sándorné és a Kishantosi Kft. által a Magyar Állam, illetve az NFA ellen indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megismételt eljárásban – adott ki közleményt a Földművelésügyi Minisztérium.

A minisztérium szerint így a perrel érintett kishantosi területekkel kapcsolatosan bebizonyosodott, hogy a lefolytatott haszonbérleti pályázatok jogszerűek voltak. Vagyis hogy a Kishantosi Kft.-nek az érintett területeken földhasználati jogosultsága nincs, a pályázatokon nyertes helyi gazdák pedig szabályosan és jogosan szereztek haszonbérleti jogot.

A kishantosi bio-mintagazdaságot már 2014 őszén tönkrevágták: miközben még nem záródott le a birtokvédelmi eljárás, az új bérlő beszórta műtrágyával a földet, így a gazdaság elvesztette 20 éve megszerzett biominősítését. De már 2013 őszén tudni lehetett, hogy vége lesz a magyar sikertörténetnek, hiszen az egy évvel korábban kiírt pályázat értelmében a 452 hektáros területre összesen 10 pályázatot írt ki a Nemzeti Földalap. Viszont azok akik most működtetették, egyetlen négyzetcentiméter földet sem nyertek, pedig pályáztak. Ráadásul a biogazdálkodás folytatása nem volt feltétele a pályázatnak, így semmi garancia sincs arra, hogy az elmúlt évtizedekben kitalált módszerek a jövőben is maradnak. Tavaly decemberben pedig folytatódott a kálvária, amikor is árverésre kerültek a kishantosi földek.

Az évek során számos per zajlott, köztük ez is, amiben éppen vesztésre áll a hajdani mintagazdaság.

PM: A kishantosi földek eladását is megsemmisítik?

Kabaréba fulladt „minden idők legátláthatóbb” földeladása: miután az állami földek kétharmadát sikerült Fidesz-közeli oligarchákhoz juttatni – állítja az ellenzéki párt. A kormány pedig szerintük most a már lezajlott árveréseket akarja felülbírálni ott, ahol nem az kapta a földet, akit a pártközpontban kijelöltek. A PM szerint a botrányos földprivatizációt azonnal be kell fejezni.

A kormány nevében Lázár János minden idők legátláthatóbb privatizációjának nevezte az állami földek eladását. Közben – bár már hónapok óta zajlanak az értékesítések – még mindig nincs használható, áttekinthető adatbázis az eladásra kínált és az eladott földekről, de nem nyilvános a potenciális vevők, a földművesek jegyzéke sem – jegyezték meg a PM-esek.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a földek kétharmada a kormánypárt politikusaihoz, családtagjaikhoz és az ország ismert agrároligarcháihoz került, a maradék nagy részét külföldiek és spekulánsok vették meg. A kormány azonban ennyivel sem éri be: Mezőhegyesen a már lezajlott árverések eredményét akarja felülbírálni, mert a jelek szerint nem az győzött, akit erre a Fidesz pártközpontjában kijelöltek.

A PM szerint a mezőhegyesi ménesbirtokot, a kishantosi biogazdaságot és a többi állami földet nem kellett volna eladni, ezért a párt a botrányos földeladások azonnali leállítását, a nyilvánvalóan közérdek-ellenesen eladott kishantosi földek eladási szerződéseinek felbontását követeli és csatlakozik az MSZP népszavazási aláírásgyűjtéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik