Kishantosi műtrágyázás (kishantos, )
Gazdaság

Újabb pert nyert az NFA a Kishantosi Kft. ellen

24.hu
24.hu

2016. 03. 01. 15:36

Korábban a témában:

Újból a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) győzelmével zárult Ács Sándorné és a Kishantosi Kft. által a Magyar Állam, illetve az NFA ellen indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megismételt eljárásban – adott ki közleményt a Földművelésügyi Minisztérium.

A minisztérium szerint így a perrel érintett kishantosi területekkel kapcsolatosan bebizonyosodott, hogy a lefolytatott haszonbérleti pályázatok jogszerűek voltak. Vagyis hogy a Kishantosi Kft.-nek az érintett területeken földhasználati jogosultsága nincs, a pályázatokon nyertes helyi gazdák pedig szabályosan és jogosan szereztek haszonbérleti jogot.

A kishantosi bio-mintagazdaságot már 2014 őszén tönkrevágták: miközben még nem záródott le a birtokvédelmi eljárás, az új bérlő beszórta műtrágyával a földet, így a gazdaság elvesztette 20 éve megszerzett biominősítését. De már 2013 őszén tudni lehetett, hogy vége lesz a magyar sikertörténetnek, hiszen az egy évvel korábban kiírt pályázat értelmében a 452 hektáros területre összesen 10 pályázatot írt ki a Nemzeti Földalap. Viszont azok akik most működtetették, egyetlen négyzetcentiméter földet sem nyertek, pedig pályáztak. Ráadásul a biogazdálkodás folytatása nem volt feltétele a pályázatnak, így semmi garancia sincs arra, hogy az elmúlt évtizedekben kitalált módszerek a jövőben is maradnak. Tavaly decemberben pedig folytatódott a kálvária, amikor is árverésre kerültek a kishantosi földek.

Az évek során számos per zajlott, köztük ez is, amiben éppen vesztésre áll a hajdani mintagazdaság.

PM: A kishantosi földek eladását is megsemmisítik?

Kabaréba fulladt „minden idők legátláthatóbb” földeladása: miután az állami földek kétharmadát sikerült Fidesz-közeli oligarchákhoz juttatni – állítja az ellenzéki párt. A kormány pedig szerintük most a már lezajlott árveréseket akarja felülbírálni ott, ahol nem az kapta a földet, akit a pártközpontban kijelöltek. A PM szerint a botrányos földprivatizációt azonnal be kell fejezni.

A kormány nevében Lázár János minden idők legátláthatóbb privatizációjának nevezte az állami földek eladását. Közben – bár már hónapok óta zajlanak az értékesítések – még mindig nincs használható, áttekinthető adatbázis az eladásra kínált és az eladott földekről, de nem nyilvános a potenciális vevők, a földművesek jegyzéke sem – jegyezték meg a PM-esek.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a földek kétharmada a kormánypárt politikusaihoz, családtagjaikhoz és az ország ismert agrároligarcháihoz került, a maradék nagy részét külföldiek és spekulánsok vették meg. A kormány azonban ennyivel sem éri be: Mezőhegyesen a már lezajlott árverések eredményét akarja felülbírálni, mert a jelek szerint nem az győzött, akit erre a Fidesz pártközpontjában kijelöltek.

A PM szerint a mezőhegyesi ménesbirtokot, a kishantosi biogazdaságot és a többi állami földet nem kellett volna eladni, ezért a párt a botrányos földeladások azonnali leállítását, a nyilvánvalóan közérdek-ellenesen eladott kishantosi földek eladási szerződéseinek felbontását követeli és csatlakozik az MSZP népszavazási aláírásgyűjtéséhez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.