Belföld

Biobúzával bizonyítja a Greenpeace, nem hátrálnak meg Kishantos-ügyben

A Nemzeti Földalapkezelő 14 millió forintra perli a Greenpeace-t, illetve a kishantosi gazdaságot, ez ellen tüntettek. Minden nagyon zöld volt és mindenki nagyon bátor.

A Nemzeti Földalapkezelő 14 millió forintra perli kára miatt a Greenpeace-t, illetve a Kishantosi Vidékfejlesztési KÖzpont Nonprofit kft.-t, a per kedden kezdődött a II. kerületi Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A Greenpeace a tárgyalás előtt azt állította, nem hátrálnak meg, eddig se tették, ennek bizonyítéka a biobúza, amiből kiraktak a BÁTORSÁG szót is a lezárt bírósági parkolóban.

A tárgyalás előtt ott volt az LMP-s Szél Bernadett és Szabó Rebeka, valamint az ex-LMP-s Vágó Gábor is, de később feltűnt a szocialista Gőgös Zoltán és Horváth András, a NAV áfabotrányairól kitálaló volt adóellenőr is. A Greenpeace igazgatója és a kishantosi programvezető is mondott beszédet a tüntetésen, amin szervezőkkel és újságírókkal együtt, ha voltak százan.

Rodics Katalin programvezető azt mondta, mikor megtudták anno, hogy “ezt a bástyáját az ügynek tönkre akarják tenni”, akkor ki kellett állniuk a biogazdaságért. Az új bérlők szerinte barbár pusztítást végeztek. “Egy tisztes magyar gazda aratás előtt két hónappal nem tárcsázza be a búzát” – elemezte a földpályázaton nyertes új bérlők furcsa tettét.

Schmidt Hajnalka, a Greenpeace kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: „ettől a pertől nincs semmiféle félnivalónk. Nekünk végtelen hitünk és végtelen akaratunk van.” Kiemelt egy szerinte érdekes részletet is: a magyar állam annak idején egy privát biztonsági céget bízott meg a földek őrzésével, velük csetepatéztak akkoriban az aktivisták. Ez szerinte az adófizetők 9 millió forintjába került, ezt akarja most behajtani rajtuk az állam.

Végül felolvastak egy nyilatkozatot, amihez lehet majd csatlakozni, közben a rendezvényt biztosító rendőrök sóvár szemmel nézték a zöldellő biobúzát, ahogy meg-meglibbentette a hűvös őszi szél a kalászkezdeményt.

Frissítés: A per mai első tárgyalásán a bíróság a folyamatban lévő egyéb perek lezártáig felfüggesztette az ügyet – közölte a Greenpeace.

Olvasói sztorik