AppleMark
Gazdaság

Fillérekért kapjuk az orosz gázt, tovább düböröghet a rezsicsökkentés

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 25. 09:27

Januárban ezer köbméterenként nettó 200 dollár körüli áron érkezik Magyarországra az orosz gáz – tudta meg a Világgazdaság piaci forrásokból. Tavaly ősszel még 245 dollárt fizettünk, a csúcs pedig 2008 utolsó negyedévében volt, 534 dollárral.

A mostani, végleges árat – ahogyan eddig is – csak a hónap végén, az aktuális árfolyam-, fűtőérték- és más adatok alapján határozzák meg. Az elszámolás alapja, a dollár szeptember óta 3 százalék alatti mértékben drágult a forinthoz képest.

A gazdasági napilap emlékeztet, hogy az importár 2012 októbere óta a hazai szabályozáshoz igazodva kevert: egyik összetevője a hosszú távú gázimportszerződésben rögzített képlet, a másik az európai piaci ár. A 2010 közepén visszahozott hatósági árképzést megelőzően az import olcsóbbodásával estek a lakossági tarifák is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nagyobb béremelésre kényszeríthet a munkaerőhiány
A handout picture provided by the office of Iranian President Hassan Rouhani shows him delivering a speech during a conference entitled "Implementation of Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) a new chapter in Iran's economy", on January 19, 2016, in Tehran.
Iran will receive $32 billion of unfrozen assets after sanctions were lifted in a deal with world powers over its nuclear programme, Iranian central bank chief Valiollah Seif said. / AFP / IRANIAN PRESIDENCY / STRINGER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSHatalmas üzleteket hozhat Irán elnöke Európába