Gazdaság
Az Országgyűlés plenáris ülése

Az MTA állíthatja meg Matolcsy kisgömböcét

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 22. 14:36

A neves magyar közgazdászokat tömörítő MTA Közgazdaságtudományi Bizottság állásfoglalása szerint fel kell hívni a figyelmet, a Matolcsy György vezette MNB mind nagyobb teret foglal el a közgazdasági és a gazdaságtudományi felsőoktatásban és kutatásban.

A magyar közgazdászok akadémikus krémjének elege lett a Matolcsy György vezette MNB – és alapítványai – látványos térfoglalásából, a gazdasági felsőoktatás önkényes átszabásából. Érvelésük szerint az alapítványok pénze pedig közpénz, amit csak szabályosan szabad költeni – írja a Napi.hu.

A bizottságban többek közt olyan gazdasági szakemberek kaptak helyet, mint Bod Péter Ákos, Bokros Lajos, Chikán Attila, Csaba László, Halmai Péter, Király Júlia, Kornai János, Mellár Tamás vagy Várhegyi Éva.

December 10-ei keltezésű, de pénteken közzétett javaslatuk szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hívja fel a területért felelős államigazgatási szervek és a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) figyelmét a gazdaságtudományi képzést érintő ellentmondásos folyamatra, amit az MNB és alapítványai kiterjedő tevékenysége okozott és eredményezhet.

A bizottság szerint ugyanis az MNB – közvetlenül és alapítványai révén – mind nagyobb teret foglal el a közgazdasági és a gazdaságtudományi felsőoktatásban és kutatásban. Az MNB-alapítványok által felhasznált közpénz ellenőrizetlen forrásként jelenik meg a szigorúan szabályozott felsőoktatási piacon: felhasználásuknál sem a közpénzügyi, sem az akkreditációs szabályok nem érvényesülnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Meghalt Stadler József

Kommentek

Buenos Aires, 2017. november 17.
Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben. Az argentin haditengerészet 2017. november 17-én bejelentette, hogy két napja megszakadt a kapcsolata az Argentína déli partvidékén 44 fős legénységgel hajózó San Juannal. (MTI/EPA/Argentin haditengerészet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.