paks (paks)
Gazdaság

PM: A kormány szerint is megduplázná az áramárat a paksi bővítés

24.hu
24.hu

2015. 12. 23. 13:28

Korábban a témában:

Legalább kétszeres áramár-növekedés és 60 éven át elképzelhetetlenül magas kihasználtság kell ahhoz, hogy a paksi bővítés valaha is megtérüljön – ez derül ki a kormány által megrendelt „független” tanulmányból. A Párbeszéd Magyarországért szerint az immár a kormányoldalon sem vitatott tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a bővítési beruházást nem szabad megvalósítani.

Ha minden a kormány elképzelései szerint alakulna a következő hat évtizedben, talán nullszaldós lehetne az évszázad üzletének kikiáltott paksi bővítési beruházás – állítja az a tanulmány, amelyet a kormány rendelt meg a magyar-orosz bővítési megállapodás összehozásában is szerepet vállaló lobbicégtől.

Ahhoz, hogy a projekt ne legyen hatalmas bukás, mindössze a következő feltételeknek kell teljesülniük: durva áramár-növekedés, hatvan éven át 96 százalékos kihasználtság egy ismeretlen, sehol a világon nem működő új reaktortípus két blokkjánál, az előzetes idő- és költségtervek pontos betartása (ami még egyetlen európai atomerőmű-építésnél sem sikerült), és a csatlakozó beruházások nulla forintért történő megvalósítása.

A PM szerint nonszensz, hogy az Orbán-kormány egy 2015. szeptemberi, méltatlanul alacsony színvonalú tanulmánnyal próbálja alátámasztani a 2014-ben aláírt bővítési szerződéseket.

Az megnyugtató, hogy immár a kormányzati tanácsadók is látják: a beruházás csak a jelenlegi áramár megduplázódása esetén térülhet meg. Érthetetlen ugyanakkor, miért ragaszkodnak a valóban független elemzők prognózisaiban nem szereplő drágulási forgatókönyvhöz, illetve az áremelkedés nélkül pénzügyi csőddel fenyegető bővítéshez.

A PM meggyőződése, hogy a tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a szabálytalanul elindított, szükségtelen, drága, és a magyar energiafüggetlenség szempontjából kifejezetten káros bővítési konstrukciót minél előbb le kell állítani.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.