paks (paks)
Gazdaság

PM: A kormány szerint is megduplázná az áramárat a paksi bővítés

24.hu
24.hu

2015. 12. 23. 13:28

Korábban a témában:

Legalább kétszeres áramár-növekedés és 60 éven át elképzelhetetlenül magas kihasználtság kell ahhoz, hogy a paksi bővítés valaha is megtérüljön – ez derül ki a kormány által megrendelt „független” tanulmányból. A Párbeszéd Magyarországért szerint az immár a kormányoldalon sem vitatott tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a bővítési beruházást nem szabad megvalósítani.

Ha minden a kormány elképzelései szerint alakulna a következő hat évtizedben, talán nullszaldós lehetne az évszázad üzletének kikiáltott paksi bővítési beruházás – állítja az a tanulmány, amelyet a kormány rendelt meg a magyar-orosz bővítési megállapodás összehozásában is szerepet vállaló lobbicégtől.

Ahhoz, hogy a projekt ne legyen hatalmas bukás, mindössze a következő feltételeknek kell teljesülniük: durva áramár-növekedés, hatvan éven át 96 százalékos kihasználtság egy ismeretlen, sehol a világon nem működő új reaktortípus két blokkjánál, az előzetes idő- és költségtervek pontos betartása (ami még egyetlen európai atomerőmű-építésnél sem sikerült), és a csatlakozó beruházások nulla forintért történő megvalósítása.

A PM szerint nonszensz, hogy az Orbán-kormány egy 2015. szeptemberi, méltatlanul alacsony színvonalú tanulmánnyal próbálja alátámasztani a 2014-ben aláírt bővítési szerződéseket.

Az megnyugtató, hogy immár a kormányzati tanácsadók is látják: a beruházás csak a jelenlegi áramár megduplázódása esetén térülhet meg. Érthetetlen ugyanakkor, miért ragaszkodnak a valóban független elemzők prognózisaiban nem szereplő drágulási forgatókönyvhöz, illetve az áremelkedés nélkül pénzügyi csőddel fenyegető bővítéshez.

A PM meggyőződése, hogy a tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a szabálytalanul elindított, szükségtelen, drága, és a magyar energiafüggetlenség szempontjából kifejezetten káros bővítési konstrukciót minél előbb le kell állítani.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.