Gazdaság
paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)

Vizsgálat indult a paksi beruházás titkosítása ügyében

24.hu
24.hu

2015. 12. 02. 13:50

Korábban a témában:

Az adatvédelmi hivatal vizsgálni kezdte a paksi beruházást övező titkolózást. Az LMP üdvözli az eljárást – biztató, hogy a zölpárt után immár az érintett hatóságoknak is feltűnik a magyar és az uniós jogrend illetve a hazai kormányzati gyakorlat közötti kiáltó ellentmondás – de a vizsgálat önmagában nem elég: teljes átláthatóságot követelünk a 4000 milliárd forintos állami beruházás körül – írták közleményükben.

Az LMP a paksi bővítési tervekhez kapcsolódó orosz-magyar megvalósítási megállapodások teljes körű titkosítása miatt titokfelügyeleti eljárást kezdeményezett. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a héten vizsgálatot indított a dokumentumok titkosítása kérdésében. Üdvözöljük a hatósági eljárás megindulását, és azt az esélyt, hogy valaki végre a törvények betartására kényszeríti a kormányt a paksi bővítés kapcsán. Annak belátásához ugyanis szerintünk még vizsgálatra sincs szükség, hogy a mindenre kiterjedő titkosítás aligha állhat összhangban például a magyar és az európai jog részét képező, a környezeti adatok nyilvánosságát garantáló Aarhusi Egyezménnyel és az Alaptörvénbyel sem.

Az LMP álláspontja szerint négyezer milliárd forintnyi közpénzt nem lehet törvényesen az adófizetők háta mögött elkölteni; továbbra is mindent megteszünk azért, hogy a titkok fátylát föllebbentsük. Ha ez a beruházás valóban közérdeket szolgál, és hasznos az országnak, akkor nincs ok a teljes körű titkosításra: a homály csak a visszaélések gyanúját táplálja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.