Közélet
Paks, 2014. augusztus 14.
Sugárveszélyre figyelmeztetõ szalag a paksi atomerõmû 2-es építményében 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerõmû vezetõi a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerõmû 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Ha ez így marad, csoda kell Paks2 állva maradásához

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 03. 16:27

Jávor Benedek megnézte azokat a dokumentumokat Brüsszelben, amiket itthon titkolnak. Azt mondja, nagyon nagy a baj a projekttel.

A politikus kilenc pontban foglalta össze a blogján, mit látott.

Mindenre kitér a posztjában, nem könnyű olvasmány, Mindenre kitér a posztjában, nem könnyű olvasmány, a fűtőelemek, a beruházás finanszírozása, a biztonsági kérdések, a leendő erőmű kihasználtsága, a várható energiapiaci környezet, a Nukleáris Pénzügyi Alap, a természeti csapások valószínűsége, a pihentető medencék, a nukleáris hulladékkezelés és bizonyos főalkatrészek veszélyes korrúziójával kapcsolatos dolgokról ír, ezeket Lázár korábban „az évezred üzletének” ítélte.

„Végül plusz egy észrevétel. A dokumentumok, amelyeket megkaptam, még a hozzám eljuttatott formában is egy sor kínos kérdést vetnek fel. Ezzel együtt érthetetlen és elfogadhatatlan egyfelől az, hogy néhány dokumentum kiadását meggyőző magyarázat nélkül megtagadták, másrészt pedig az, hogy a kiadott anyagokban kitakartak olyan részleteket, amelyeknek a titokban tartása a hivatkozott okkal (üzleti titok védelme, intézmények döntéshozatali folyamatainak védelme, személyes adatok védelme vagy a nukleáris biztonság garantálása) aligha indokolható. Ezért ismételten levélben fordultam az Európai Bizottsághoz, kérve a visszatartott dokumentumokat, illetve az átadott anyagok meggyőző indok nélkül kitakart részeihez való hozzáférést.”

„Így állunk most. Ebből a 200 oldalból mindenesetre kiderül, hogy van oka – a jogszerűtlen – paksi titkosításnak. Minden nyilvánosságra kerülő részlet újra és újra azt bizonyítja, hogy a paksi bővítés még annál is őrültebb, abszurdabb és károsabb beruházás, mint amilyennek azelőtt gondoltuk. Apránként derül ki, hogy tönkreteszi a Dunát; hogy az árban nincs benne az ÁFA; hogy nem is fogjuk tudni visszaszállítani a kiégett fűtőelemeket Oroszországba újrafeldolgozásra, és azokat az erőmű területén kell majd tárolni; hogy elfelejtették modellezni a várható energiapiaci környezetet; vagy hogy össze-vissza hazudoznak az erőmű kihasználtságról”, írja a bejegyzés végén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.