Közélet

Ha ez így marad, csoda kell Paks2 állva maradásához

Jávor Benedek megnézte azokat a dokumentumokat Brüsszelben, amiket itthon titkolnak. Azt mondja, nagyon nagy a baj a projekttel.

A politikus kilenc pontban foglalta össze a blogján, mit látott.

Mindenre kitér a posztjában, nem könnyű olvasmány, Mindenre kitér a posztjában, nem könnyű olvasmány, a fűtőelemek, a beruházás finanszírozása, a biztonsági kérdések, a leendő erőmű kihasználtsága, a várható energiapiaci környezet, a Nukleáris Pénzügyi Alap, a természeti csapások valószínűsége, a pihentető medencék, a nukleáris hulladékkezelés és bizonyos főalkatrészek veszélyes korrúziójával kapcsolatos dolgokról ír, ezeket Lázár korábban „az évezred üzletének” ítélte.

„Végül plusz egy észrevétel. A dokumentumok, amelyeket megkaptam, még a hozzám eljuttatott formában is egy sor kínos kérdést vetnek fel. Ezzel együtt érthetetlen és elfogadhatatlan egyfelől az, hogy néhány dokumentum kiadását meggyőző magyarázat nélkül megtagadták, másrészt pedig az, hogy a kiadott anyagokban kitakartak olyan részleteket, amelyeknek a titokban tartása a hivatkozott okkal (üzleti titok védelme, intézmények döntéshozatali folyamatainak védelme, személyes adatok védelme vagy a nukleáris biztonság garantálása) aligha indokolható. Ezért ismételten levélben fordultam az Európai Bizottsághoz, kérve a visszatartott dokumentumokat, illetve az átadott anyagok meggyőző indok nélkül kitakart részeihez való hozzáférést.”

„Így állunk most. Ebből a 200 oldalból mindenesetre kiderül, hogy van oka – a jogszerűtlen – paksi titkosításnak. Minden nyilvánosságra kerülő részlet újra és újra azt bizonyítja, hogy a paksi bővítés még annál is őrültebb, abszurdabb és károsabb beruházás, mint amilyennek azelőtt gondoltuk. Apránként derül ki, hogy tönkreteszi a Dunát; hogy az árban nincs benne az ÁFA; hogy nem is fogjuk tudni visszaszállítani a kiégett fűtőelemeket Oroszországba újrafeldolgozásra, és azokat az erőmű területén kell majd tárolni; hogy elfelejtették modellezni a várható energiapiaci környezetet; vagy hogy össze-vissza hazudoznak az erőmű kihasználtságról”, írja a bejegyzés végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik