Gazdaság

A szer, ami áttörő sikert hozott a magyar gyógyszeróriásnak

A Cariprazine kifejlesztése és az FDA általi engedélyezése magyarországi, sőt, közép- és kelet-európai viszonylatban is rendkívüli esemény. 15 év fejlesztői munka eredményeképpen válik majd kezelhetővé a skizofrénia negatív tünetegyüttese, amit eddig egy gyógyszer sem tudott.

Ez a gyógyszer egy antipszichotikum, egy skizofrénia ellenes szer. A skizofrénia betegség kapcsán három főbb tünet-együttest tartanak számon. Az elsőt mindenkit ismeri: ez az agresszív megjelenés, dührohamok, az ehhez kapcsolódó téveszmék, tévképzetek világa. Sokkal kevésbé ismert a negatív tünet-együttes, amelyet egy visszahúzódás, apátia, a társadalmi kapcsolatok teljes mellőzése, a kommunikációból való tökéletes kivonulás jellemez.

carprazine

A harmadik tünet, amikor tulajdonképpen az emberi elme működése elkezd romlani, ez a hosszú távon skizofrén betegeknél, tehát akik régóta ilyen betegek, sajnos előfordul. A pozitív tünet-együttesek kezelésére nagyjából több tíz, kb. harminc féle gyógyszer is van a piacon. Ugyanakkor ezek egyike sem képes arra, hogy an negatív tünetekben jelentős javulást mutasson. Ebből a szempontból a Cariprazine egy különleges anyag.

Ez a gyógyszer képes arra, hogy a negatív tünet-együttesben jelentős javulást hozzon, tehát a predominánsan negatív betegeknél is ez a szer jól és hatékonyan bevethető lesz az orvosok által – mondta el a GazdaságTV.hu kérdésére Dr. Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója.

Olvasói sztorik