kéményseprő (Array)
Gazdaság

Eljöhet a kéményseprők forradalma

24.hu
24.hu

2015. 10. 29. 06:51

Potom pénzért dolgoznak a kéményseprők, ezért sokszor pluszpénzt szednek be a vizsgálatokért. A rezsicsökkentés is hibás, a szakszervezet pedig állami kézbe adná a szakmát. Ha nem lesz változás, felmondanak.
Korábban a témában:

Állami felügyelet alá helyezné a szakmát a kéményseprőket tömörítő szakszervezet, mert annyira keveset keresnek, hogy az már a szolgáltatás színvonalát és a biztonságot veszélyezteti – írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma. A fő gond, hogy kevés a biztos megélhetést nyújtó önkormányzati cég, mint a budapesti Főkétüsz. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke azt állítja,

A rendszerváltás után teret hódító magánszektorban általában a jelképesnek mondható alapdíjazás mellett csak a behozott munkák bizonyos százalékával tudják elérni a szakmunkás-minimálbért a dolgozók, vagy még azzal sem.

Szerinte sokan kénytelenek másodállást vállalni. Pedig “élet- és vagyonbiztonságot óvó szolgáltatásról beszélünk, nem vattacukor-árusításról” – teszi hozzá Vámos, aki szerint sokan azért keresnek más munkát, mert belátják, hogy kapkodva nem lehet olyan munkát végezni, ami büntetőjogi felelősséggel jár.

Maskarás zabrálás

A fő gond, hogy országosan csak a budapesti és Heves megyei kéményseprők kapnak normális díjazást, a többiek helyben próbálják pótolni a kieső pénzt. A cégek a rezsicsökkentés miatt és a fatüzelésű kályhákhoz tartozó kémények évi kettőről egyre csökkent ellenőrzési kötelezettsége miatt is pénztől estek el. A szakszervezet elnöke szerint ezért van az, hogy “sok helyen gyakorlatilag kéményseprőjelmezbe bújtatott zabrálás folyik”.

Emiatt viszont csökkent a szakma renoméja, az emberek már nem bíznak meg a kéményseprőkben. Tavasszal már benyújtottak egy törvénytervezetet az ágazat állami kézbe adásáról, de ez azóta csúszik. Közben itt a fűtési szezon és a kéményseprők is besokalltak. Csoportorsan helyezték ügyvédi letétbe a felmondásukat, és ha december 21-ig nem dönt a törvényhozó az ügyben, be is adják azt.

Budapesten minden rendben?

Müller Máté, a Főkétüsz kommunikációs osztályvezetője szerint Budapesten jó a helyzet és szakemberhiány sincs, ők maguk folyamatosan képzik az utánpótlást. Szerinte a budapesti kémények 8-10 százaléka veszélyes. Vámos szerint ebből annyi nem igaz, hogy úgy tudja, a Főkétüsz ötvenfős létszámhiánnyal küzd.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.