Belföld

A kéményseprők nem adnák kéményeiket a katasztrófavédelemnek

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) elutasítja a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosítási előterjesztést - közölte az érdekképviselet pénteken.

 A MKOI szerint a javaslat szakmai szempontból elfogadhatatlan, működésképtelen modellt vázol fel a kéményseprő-ipari tevékenységről, valamint a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról. Az ipartestület szerint a tervezet alapján nem valósítható meg a díjmentes kéményellenőrzés a jelenlegi biztonsági szint fenntartása mellett.

Az érdekképviselet úgy látja, hogy a javaslat alapvető szakmai szabályokat nem vesz figyelembe, a tervezet megvalósítása veszélyesebbé tenné a tüzelőberendezések használatát, a kéményseprő-ipari tevékenység nem ütemezhető, szezonálissá válik, így a jelenlegi szakmai kapacitás mellett nem ellátható, valamint összességében a törvénymódosítás a 260 éves magyar kéményseprő-ipar végét jelentené.

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete továbbra is kész egyeztetni a lakossági kéményellenőrzés díjmentessé tételéről, a szolgáltatás folyamatosságának biztosításáról az élet- és vagyonvédelem érdekében – zárja sajtónyilatkozatát a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete.

A bizonytalanság veszélyforrás

Mint korábban megírtuk: az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást a kormány honlapján szerdán megjelent törvénytervezet szerint.

A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást. Azt a munkát, amely ezen a körön kívül esik, kéményseprő-ipari szolgáltató is végezhetné.

A tervezet indoklása szerint a jelenlegi helyzet – amikor az önkormányzatok feladata ennek a szolgáltatásnak a megszervezése – az ellátásban bizonytalansággal jár, ami életveszélyes helyzeteket okozhat. Ezért a lakosság részére a kéményseprő-ipari szolgáltatást közfeladatként – a szakmai érintettség miatt – a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek indokolt a jövőben biztosítania.

A kémények ellenőrzését és tisztítását ingyen kell elvégezni. Viszont ha a tulajdonosnak – használónak – felróhatóan maradt el a sormunka, akkor azt külön meg kell rendelni és ekkor már pénzbe kerül. Ugyancsak fizetni kell az ellenőrzésért és tisztításért, az időszakos ellenőrzések közti időben, amennyiben az szükségessé válik.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik