Gazdaság

Dübörgő derűlátás, de csak a fogyasztóknál

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 26. 06:22

Tovább emelkedett a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, megközelítette tavaly év végi szintjét.

A fogyasztói várakozások jelentősen javultak, az üzletiek viszont romlottak, de utóbbiak körében is maradt a korábbi optimizmus – közölte az EU támogatásával végzett felmérése eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt. A konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztítva, októberben mínusz 0,8 pontra javult a szeptemberben mért mínusz 1,8 pontról. Az üzleti bizalmi index a szeptemberi 7,5 ponthoz képest 5,8 pontra romlott, de a fogyasztói mínusz 28,3-ról, mínusz 19,6 pontra emelkedett októberben.

Az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazatban kedvezőtlenebb lett a hangulat. Legkevésbé az ipari bizalmi index csökkent. Bár az elmúlt időszak termelésének, rendelésállománynak – ezen belül az exportrendeléseknek – a megítélése jobb lett, a készleteké és a termelési kilátásoké romlott. Az építőipari bizalmi index – az augusztusi és szeptemberi emelkedés után – októberben esett. Az előző háromhavi termelés megítélése csak hibahatáron belül változott, a rendelésállomány értékelése viszont érezhetőn kedvezőtlenebb lett.

A kereskedelmi bizalmi index idei csúcsára került, bár továbbra is bennmaradt az elmúlt, már több mint másfél évet jellemző, viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és főleg a várható megrendelések minősítése javult, a készletszintet viszont emelkedőnek érezték a válaszolók. Az elemzés szerint a szolgáltató vállalkozások várakozása romlott. Egyaránt kedvezőtlenebb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és a következő időszakra várt forgalom megítélése.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben erősödött, az építőiparban és a szolgáltató szektorban gyengült. A lakosság félelme a munkanélküliségtől számottevően csökkent. Októberben az építőiparban, az iparban és a szolgáltató szférában valamivel többen számítottak árcsökkenésre, mint emelkedésre, de a kereskedelemben fordított volt a helyzet. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent. A gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építőiparban számottevően, a kereskedelemben kissé romlott, a szolgáltató szférában és különösen a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi visszaesést követően annál nagyobb mértékben javult, az egyhavi emelkedés az index mérése óta csupán egyszer haladta meg a mostanit. A GKI szerint a lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is sokkal optimistábban látta, mint szeptemberben. A korábbinál kedvezőbbnek érezték a fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.