Gazdaság

Gázfolyosóval kötik össze a Baltikumot Lengyelországgal

Örvendhet Litvánia, Lettország és Észtország, 2019-ben már nyugatól is kaphatnak gázt, megszűnhet az oroszoktól való energiafüggés.

Lengyelországot és a három balti államot érintő gázvezetéképítési szerződést írtak alá csütörtökön Brüsszelben. A nyugat-európai energetikai rendszert a balti országok rendszerével összekötő első vezeték építése megszünteti a régió függését az orosz gázellátástól.

“Történelmi eseménynek lehettünk tanúi” – kommentálta az 558 millió eurós beruházásról szóló szerződés aláírását Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. “Sikerült felszámolni a Baltikum energetikai elszigeteltségét, az egyetlen szállítótól való hosszú ideje tartó függését” – tette hozzá.

Juncker bejelentette, hogy a GIPL (Gas Interconnector Poland-Lithuania) vezeték építéséhez az Európai Bizottság 300 millió euróval kíván hozzájárulni. A Lengyelország és Litvánia közötti vezetéképítési szerződés aláírásán Jean-Claude Juncker mellett részt vett a lengyel, a lett és az észt miniszterelnök, valamint a litván államfő.

Taavi Roivas észt miniszterelnök arról beszélt, hogy a térségben van még egy ország, ami teljesen egy másik állam gázától függ. Ez Finnország, ami a napokban jelentette be a tervét, hogy szintén csatlakozik a nyugati rendszerekhez.

Az évi 2,3 milliárd köbméter földgáz továbbítására alkalmas GIPL-vezetéket a Gaz-System lengyel és az AB Amber Grid litván gázvezeték-üzemeltető építi. A munkálatok jövőre kezdődnek és 2019-ben fejeződnek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik