Nagyvilág

Putyin öngyilkossága lenne a Baltikum megtámadása

Milos Zeman (milos zeman, )
Milos Zeman (milos zeman, )

Milos Zeman cseh elnök szerint az oroszok nem mernének a NATO-tag észteknek, letteknek és litvánoknak nekimenni. Az államfő állítja, ezzel a katonai tömb fegyveres válaszát csiholná ki Vlagyimir Putyin, ami nem érdeke. Ellenben a nyugati szankciók szerinte csak károkat okoznak.

Milos Zeman cseh államfő szerint Oroszország nem fog katonai lépéseket tenni a Baltikumban, mert tudja, hogy ez öngyilkos döntés lenne. A balti államok, vagyis Észtország, Litvánia, és Lettország – amelyek hosszú ideig orosz irányítás (a helyiek szerint megszállás) alatt álltak, de ma már NATO-tagországok – aggódva figyelik az orosz szándékokat, amióta Ukrajna keleti részében fegyveres konfliktus tört ki az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között, mert náluk is jelentős létszámú orosz közösség él.

 

Zeman az AP hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, nem hiszi, hogy Oroszország bármelyik NATO-tagország ellen katonai lépéseket tenne, hiszen Vlagyimir Putyin orosz államfő is ismeri ennek lehetséges következményeit. Egy ilyen esetben a NATO katonai választ adna, a nemzetközi közösség nem érné be politikai és gazdasági szankciókkal – mondta a cseh elnök. Megerősítette azt is, hogy nem ért egyet az Oroszországot sújtó szankciókkal, mert azok nem a kívánt hatást váltják ki, hanem annak ellenkezőjét.

A cseh elnök szerint Oroszország, ami tavaly elcsatolta Ukrajnától a Krímet, Kelet-Ukrajnát már nem szándékozik saját területévé tenni. Ennek szerinte egyszerűen gazdasági okai vannak, mindenekelőtt az, hogy a belviszály már most súlyos rombolásokat okozott a térségben, és a “több tízmillió éhes száj etetése” meghaladná Moszkva gazdasági kapacitásait. Zeman ugyanakkor azt kifelejti, hogy Donyeck térsége ásványi kincsekben, különösen szénben gazdag, a háború miatt Ukrajnának is alig maradt bányája itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik