Gazdaság

Évek óta adót csal a NAV – hívja fel a figyelmet az adószakértő

nav(1)(210x140).jpg (Array)
nav(1)(210x140).jpg (Array)
Az adóhatóság hallgat, pedig 2008 óta kiszabott illetékből nagyon sokat kellene visszatéríteni a cégek számára, kamatostul.

A fordított adózás az általános forgalmi adó terén megzavarhatta az adóhatóság értékítélő képességét – írja Ruszin Zsolt adószakértő az Adófórumon megjelent cikkében, melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a NAV kvázi adót csal.

Hiába fordított az áfa

Ez úgy fordulhat elő, hogy az ingatlanilleték alapjának megállapításakor az áfát akkor is részévé teszi a forgalmi értéknek, amikor nincs is felszámított áfa, mert fordított áfás az illetékköteles produktum. Mint pl. az ingatlan.
Pedig a A Kúria 2013-ban kimondta, hogy az adóhatóság jogszabályi lehetőség hiányában nem határozhat meg az adójogszabályok bevonásával bruttó vagy nettó forgalmi értéket, áfaelemet tartalmazó forgalmi értéket.
Azonban se a 2008 óta fordított adózású termékeknél visszamenőleg nem vették figyelembe a Kúria döntését, sem a 2013 óta illetékre kötelezett ingatlanoknál.

 

Nem korrigáltak

Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy egyrészt az üggyel kapcsolatosan a NAV semmilyen közleményt se tett közzé azóta sem, másrészt az illetékkel kapcsolatos bejelentésre szolgáló B400-as nyomtatvány kitöltési útmutatójában is bruttó árat említenek, hozzátéve, nem számít, ha az áfát nem az eladó fizette meg.
Az adócsalás tehát folyamatosan zajlik, csak azt most az állam javára követik el, és az elkövető maga a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – állapítja meg Ruszin Zsolt adószakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik