Gazdaság

Inkább szállodát nyisson, mint éttermet

Bár a hazai szállodások sírnak az Airbnb miatt, kevés a lobbierejük, így szerencsére nem lesz külön szigorítás.

Az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt ugyanis a cégek bedőlési aránya közel 4,5 %, ami jóval magasabb az országos 2,53 százalékos átlagnál, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai alapján a hazai turizmus GDP-hez való hozzájárulása 9 %, a turizmusban foglalkoztatottak száma 318 ezer fő, ami egy igen jelentős nagyságú szektort jelez. Több mint 27 ezer működő társas vállalkozás tevékenykedik az iparágban, bár számuk az országos tendenciához hasonlóan az elmúlt időszakban csökkent.

A szövetség legutóbbi elemzéséből az is kiderül, hogy a magyar szállodaipar számára a forgalom növekedése szempontjából 2014. nagyon sikeres év volt. A szállodákban 18 372 ezer vendégéjszakát töltöttek, ami rekordmagas szám, a szobafoglaltság is kiemelkedő, 51,8 %-os volt. Az idei meleg nyár remélhetőleg 2015-re is hasonlóan szép számokat eredményez majd, azonban sok szálláshely-szolgáltatónak számolni kell a legalább három éve megjelent Airbnb szolgáltatással is, mint konkurenciával.

Fogynak a kocsmák

2013-ról 2014-re a vendéglátás mindkét területén nőtt még ugyan a vállalkozások száma, azonban ezt követően csökkenni kezdett az iparágban tevékenykedő cégek mennyisége. Szálláshely-szolgáltatással főtevékenységként jelenleg több mint 4000 társas vállalkozás foglalkozik Magyarországon. Erre a piacra lépett be az Airbnb, melyen keresztül a legfrissebb becslések szerint nagyjából 8000 lakást – melyből kb. 3500 budapesti – lehet kivenni Magyarországon.

Ilyen mennyiségű kiadásra váró ingatlan mellett nem csoda, hogy a szállodaipar szereplői súlyos fenyegetést látnak a közösségi szállásszolgáltatásban. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének nyilatkozata szerint ezek a szolgáltatók a vendégek 5-10 százalékát csábítják el a szállodáktól. A helyzetet fokozza, hogy jelenleg úgy látszik, nem lesz külön hatósági szabályozás az Airbnb keretein belül szállást nyújtó szolgáltatókra, csupán a NAV igyekszik jobban figyelni az ilyen módon kiadott ingatlanokra. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a szálláshely-szolgáltatók egyelőre nincsenek óriási veszélyben, mivel ezen a területen csak 1-2 %-kal csökkent évente a cégek száma, és a bedőlés arány is jóval alacsonyabb, mint az éttermi vendéglátás, italszolgáltatás területén.

Éttermi vendéglátás, italszolgáltatás terén közel 24 ezer vállalkozás tevékenykedik ma Magyarországon, de számuk 2014 elején még megközelítette a 25 500-at. Ezen a területen jelentős cégszámcsökkenés következett be, ami az elmúlt fél évre különösen igaz volt. 2015 januárja óta közel 4 %-kal fogyott a számuk, míg 2014-ben egy év alatt alig több mint 2 %-os volt csak ez. Amennyiben ez a trend tovább folytatódik, az év végére akár 7-8 %-os éves fogyás is elképzelhető. A jó nyári szezon remélhetőleg az éttermeknek is kedvezett, és többen talpon tudnak maradni, mint az első félévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik