Gazdaság

NGM: jobban alakultak az adóbevételek májusban a tavalyinál

ngm (Array)
ngm (Array)

A központi költségvetés május végi halmozott bevételei közel 53 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az államháztartási hiánynak is jót tett ez.

A költségvetési bevételek 53 milliárd forintos növekedése főként a magasabb adóbevételeknek köszönhető – tette közzé az előzetes számokkal megegyező részletes adatokat honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. május végi hiánya 511,1 milliárd forint volt, szemben a 2014. május végi 681,7 milliárd forintos deficittel.

A májusi többlet 98,7 milliárd forintot tett ki, míg 2014 ötödik hónapjában az államháztartás központi alrendszerének szufficitje 269,4 milliárd forint volt.

Az államháztartás központi alrendszerének első öt havi hiánya 58,25 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak.

Az uniós módszertan szerinti 2015. évi hiánycél nem változik, az továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százaléka.

Bizakodó az OECD 

Kedvezően ítéli meg az OECD a hazai államháztartási hiány alakulását: az idei évre 2,3%-os, jövőre pedig 2,2%-os deficitet lát reálisnak. A magyar gazdasági növekedés a szervezet szerint 2015-ben 3,0%-os lesz, míg 2016-ban előreláthatólag 2,2%-os bővülés várható.

Az OECD gazdasági kilátások jelentésének a mai napon nyilvánosságra hozott végleges változatában a gazdasági növekedés mellett az államháztartás hiányának alakulását illetően is optimista a szervezet. A dokumentum számadatai immár összhangban állnak mind a nemzetgazdasági tárca, mind az Európai Bizottság és az IMF korábbi előrejelzéseivel – közölte az NGM.

Az OECD szerint az államadósság a kormány szándékának megfelelően csökkenő pályán marad: 2015-re 76,2%-os GDP-arányos államadósságot feltételez a szervezet, a jövő évre pedig 75%-ot. Szintén pozitív a GDP növekedésre vonatkozó előrejelzés, amely idén 3,0%-os, míg jövőre 2,2%-os bővüléssel számol. Emellett a GDP-arányos folyó fizetési mérleg többlete is kedvezően alakul majd: idén 5,4%, jövőre viszont már 5,6% lehet.

Mindez tovább erősíti azt, hogy a magyar gazdaság kiemelkedően jó teljesítményéről már közös véleménye van a kormánynak, az Európai Bizottságnak, az IMF-nek, az OECD-nek, a nagy nemzetközi előrejelző intézményeknek és a piaci elemzőknek is – tette hozzá a minisztérium. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik