Gazdaság

NGM: biztató az öt havi hiány, tartható az idei hiánycél

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

Májusban jelentős többlettel zárt az államháztartás, az idei 2,4 százalékos hiánycél tartható.

Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára beszélt az m1-en. Banai Péter Benő kiemelte: 99 milliárd forinttal több bevételt számolhattak el a Magyar Államkincstárnál, mint a teljesített kiadások összege, az első öt hónap hiánya az éves előirányzat 58 százaléka. Tavaly ez 82 százalék fölött volt, az első öt hónap biztatónak tekinthető – tette hozzá.

A jelentős többlet oka, hogy egyrészt a magyar gazdaság növekedésének köszönhetően a tavalyinál kedvezőbben alakultak a bevételek, bár figyelembe kell venni azt is, hogy májusban volt az szja-bevallások és -befizetések határideje és az áfa-elszámolásé is. A kiadási oldalon pedig fegyelmezett költségvetési politikát folytattak – mondta. Várakozásaik szerint a 2,4 százalékos hiánycél tartható az év egészében. Szavai szerint hónapról-hónapra erősebbek lesznek a tényinformációk, “az idei költségvetési hiány biztos lábakon áll”.

A havi adatok közül kiemelte: az európai uniós támogatások kifizetése 246 milliárd forintot tett ki, ami a teljes fejlesztési támogatást magában foglalja. Ez jóval magasabb mint a tavaly májusi mutató. Banai Péter Benő ismertetése szerint idén eddig összesen már közel 890 milliárd forintot fizettek ki szemben tavalyi év azonos időszakának 700 milliárd forintjával, tehát a kiadások felfutása már tapasztalható. Véleménye szerint ez fontos, mivel a 2007-2013-as támogatási időszak utolsó kifizetési éve van idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik