Gazdaság

Magyarország körmére néz egy hitelminősítő

fitch (Array)
fitch (Array)

A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolásait a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő 2015-re szóló menetrendjében május 22-ére, péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat elbírálását. A Fitch Ratings az idén első ízben vizsgálja a magyar besorolásokat. A cég 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország ezután november 20-án kerül ismét sorra.

A Fitch a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként vette napirendre a magyar adósosztályzatot a tavaszi felülvizsgálati időszakban. A Moody’s Investors Service adósosztályzat-elbírálási listáján Magyarország március első hetében szerepelt, ám a Moody’s akkor nem hajtott végre államadós-besorolási felülvizsgálatot a magyar minősítések esetében.

A Standard & Poor’s azonban március végén felminősítette Magyarországot, egy fokozattal “BB plusz”-ra emelve az addigi “BB”-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, változatlan stabil kilátással.

A Standard & Poor’s lépése nyomán mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással és stabil kilátással tartja nyilván Magyarországot.

Magyarországra a márciusi felminősítés előtt a Standard & Poor’s tartotta érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig “BB” volt. A “BB” magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal maradt el, és eggyel gyengébb volt a Moody’s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Moody’s “Ba1” hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings és immár a Standard & Poor’s által is “BB plusz” szintre sorolt hosszú futamú magyar szuverén minősítéssel. Nem biztos, hogy a Fitch Ratings a jövő hétre kitűzött felülvizsgálati időpontban módosítja a magyar államadós-osztályzatot vagy annak kilátását.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a hitelminősítők egy-egy államadósra évi két-három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig péntekre, és a vizsgálat eredményét rendszerint éjszaka, az európai és a New York-i piaci zárások után jelentik be Londonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik