Gazdaság

A közmunka miatt nem találnak dolgozót a cégek

kozmunka(210x140).jpg (Array)
kozmunka(210x140).jpg (Array)

Blokkolja a piacot a közmunka – nehezen talál a versenyszféra embert az idényjellegű feladatok elvégzésére.

Az Együtt szerint

A vendéglátás és az agrárium területén tevékenykedő cégek is bajban vannak: úgy tűnik, a hamarosan kezdődő nyári szezonban nagyon nehezen fognak tudni idénymunkást találni – írta a vg.hu. Egyre több vállalkozó szembesül ugyanis azzal, hogy a közmunka – elsősorban az alacsonyabb hozzáadott értékű, azaz minimálbér körüli fizetéssel járó munkakörökben – visszatart az embereket attól, hogy a versenyszférában helyezkedjenek el. Ami elég nagy probléma lehet.

A lap több olyan okot is felsorol, ami a közmunka javára döntheti el a kérdést (pl. a nyolcórás közmunkabér nem sokkal kevesebb, mint a minimálbér, bejelentett munka, nem kell túlórázni, stb.).

A lap által megkérdezett szakember szerint azonban korántsem csak arról van szó, hogy a közmunkáért kapható fizetés nem kevesebb lényegesen, mint a minimálbér. A probléma szerinte inkább az, hogy a közmunka eredetileg a krízis negatív hatásainak tompítására kitalált rendszer. Egy ideig hatékony megoldásnak lehet, de nálunk nem fejlődött tovább. Úgy véli, a közmunka a jelenlegi formájában ellustítja a munkaerőpiacot.

Ha kíváncsi, a szakember miért látja zsákutcának a közfoglalkoztatást a jelenlegi formájában, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik