Gazdaság

Nem okozott meglepetést a januári hiány

A nemzetgazdasági minisztérium által részletesen közölt adatok megegyeztek az előzetek számokkal, így az államháztartás központi alrendszerének januári hiánya 53,8 milliárd forint lett.

A januári hiány az éves előirányzat 6,1 százaléka. A központi költségvetés 104,4 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 35,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos többlettel zártak.

2014 januárjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya a mostaninál magasabb, 75,4 milliárd forint volt – emlékeztetett a minisztérium.

A tavalyi és az idei januári egyenlegek eltérő alakulásában egyrészt az idei magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, jövedéki adó, pénzügyi tranzakciós illeték, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó, illetékbefizetések), másrészt a kedvezőbb kamategyenleg játszott szerepet.

Az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy 2015-ben is a kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt nem időarányos a hiány lefutása: az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik