Gazdaság

Megtáltosodhat a forint, 300 is lehet egy euró

Euro-forint-arfolyam(1)(960x640).jpg (Valuta, Deviza, Árfolyam, Euro, Forint)
Euro-forint-arfolyam(1)(960x640).jpg (Valuta, Deviza, Árfolyam, Euro, Forint)

Látványosan javult az elmúlt időszakban a forint megítélése az elemzők körében, a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértők nem látnak gyengülésre utaló jeleket − igaz, az érdemi erősödést is több tényező gátolja. Érdekes módon a külföldi elemzők jóval optimistábbak a magyar fizetőeszköz év végi teljesítményét illetően – írja a lap szerdai számában.

A forintról kiderült, hogy – leszámítva a svájci küszöb eltörlését követő pánikidőszakot − 314 fölé nem gyengült az euróval szemben. A 309-es szint viszont a devizahiteles mentőcsomag miatt vált lélektani küszöbbé, így ez alá sem engedi benézni a piac – mondta a lapnak Kolba Miklós.  Az ING vezető devizakereskedője úgy véli, a magyar deviza 307-308-ig erősödhet, ha beindul az EKB eszközvásárlási programja, ha azonban a jegyzés lemegy 305-306-ig, akkor borítékolható egy újabb kamatvágás az MNB részéről. A kereskedő nyárra 305 forinton látja az eurót, az év végére pedig 302-re erősödhet a jegyzés. Ahhoz viszont, hogy ez a szint tartósan megmaradjon, szükség lesz a rég várt felminősítésre, amire Kolba szerint reális az esély.

Optimistán látja a magyar fizetőeszköz jövőjét a Bank of America-Merrill Lynch: kedden kiadott jelentésükben az amerikai szakértők az első negyedév végére 305 forintos euróárfolyamot valószínűsítenek, a jegyzés három hónap múlva azonban ismét a 310-es szintre ér föl. Ezt követően azonban ismét erősödés kezdődik, ami kitarthat az év végéig, így szeptember végén 307, december utolsó napjaiban pedig már csak 300 forintot kell majd adni egy euróért. A Merrill Lynch ugyanakkor úgy véli, hogy az MNB idén nem nyúl a 2,10 százalékos alaprátához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik