Pénzügy

Forintzuhanást jósolnak a profik

forint(210x140).jpg (forint)
forint(210x140).jpg (forint)

A forint kilátásai a legrosszabbak a régióban - írja a Napi Gazdaság Online.

A ZEW kutatóintézet és az Erste Bank a régió hatvan elemzőjét, alapkezelőjét kérdezte friss felmérésében a magyar gazdaságról, amelynek helyzetét csak a megkérdezettek 12,5 százaléka tartja jónak. Ez 6,6 százalékponttal alacsonyabb a decemberben mértnél. A szakemberek kétharmada tartja elfogadhatónak a gazdaság állapotát, 20,8 százalék kifejezetten rossznak értékeli azt (a régióban csak a horvátok helyzete rosszabb) és ugyanennyien számítanak javulásra a következő fél évben. Ez 6,5 százalékponttal magasabb a decemberi aránynál.

Az elemzők több mint fele nem vár jelentős változást, egynegyedük számít a helyzet további romlására. A régióban összességében Magyarországgal kapcsolatban a legpesszimistábbak. 44 százalék az infláció emelkedésére, 24 százalék annak csökkenésére számít. A megkérdezettek csaknem egyharmada szerint marad nagyjából a mostani szinten az infláció. Jelentősen megugrott azok aránya, akik szerint előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz az alapkamat emelése.

A régiós devizák közül a forinttal kapcsolatban a legpesszimistábbak a szakemberek. Csak az elemzők 18,6 százaléka számít a magyar deviza erősödésére a következő hat hónapban. A megkérdezettek 40,7 százaléka szerint nem nagyon változik az árfolyam, míg szintén 40,7 százalék várja a forint leértékelődését. Az elemzők kedvence a zloty, 36 százalék várja a lengyel deviza erősödését. Második helyen a román lej, harmadikon a cseh korona áll – írja a Napi Gazdaság Online. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik