Gazdaság

Visszafelé sült el a NAV csodafegyvere

nav (nav)
nav (nav)

A beszállító és kereskedő minden titka feltárulhatott a versenytársak előtt az elektronikus árukövető rendszer hibája miatt – írja a nol.hu.

A kiskereskedő cégek féltett, a konkurencia előtt titkolt adatai a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) jóvoltából már nem is annyira titkosak. A lap több, független piaci forrásból úgy értesült, a fuvarozók, kereskedők, akik egy külön felhasználói felülettel próbáltak kapcsolódni az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerhez (EKÁER), a felhasználói felületen egy probléma miatt nemcsak a saját, hanem a konkurencia forgalmi adatait is le tudták kérni. A súlyosnak tűnő ügyről a nol.hu kérdezte a Nemzeti Adó és Vámhivatalt, de egyelőre nem nyilatkoztak, így nem tudni, kijavították-e a már a hibát vagy dolgoznak-e rajta.  

A NAV szerint a tisztességes gazdálkodókat segíti a január 1-jén bevezetett rendszer. Suller György szóvivő néhány napja azt mondta, hogy az hozzájárul az áfacsalások visszaszorításához, segít nyomon követni az élelmiszerek szállítási útvonalát. Az EKÁER honlapján az olvasható, hogy a rendszerrel nyomon követhető az áruk tényleges útja, a szállítással kapcsolatos adatokat (áru megnevezése, mennyisége, címzett, feladó adatai, szállító jármű rendszáma stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteni. Ezen adatok egy része (termék tömege, értéke, a szállító gépjármű rendszáma) a szállítmány megérkezéséig módosítható, és az átvételi (kirakodási) helyre érkezés időpontját követő munkanapon is elegendő rögzíteni.

Versenyhátrányt okoz az EKÁER

Komoly versenyhátrányt jelent a hazai feldolgozóiparnak az EKÁER jelenlegi formájában – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding vezérigazgatója. Szerinte versenyképességi, nemzetgazdasági kérdésként kellene kezelni ezt a témát, újból meg kell vizsgálni, mennyire szabad terhelni plusz kötelezettségekkel azokat az adózókat, akik nem érintettek az egyes élelmiszerek esetében tapasztalható áfacsalási ügyekben. A Világgazdaság által idézett cégvezér azt mondta: nekik ahhoz, hogy megfelelhessenek a jogszabályi előírásoknak partnereik jóindulatára is szükségük van, hiszen olyan információkat kell átadniuk a beszállítóknak, mégpedig szigorú határidőn belül, amelyeket eddig nem.Szerinte felvetődik a kérdés, hogy ez a fajta adatszolgáltatási igény, illetve kötelezettség egyáltalán EU-konform-e” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik