Gazdaság

Kicsinálja a kormány az italnagykereskedőket

ital (ital)
ital (ital)

Idén mégis kivérezteti a kisebb italkereskedő cégeket a kormány a biztosíték egységesen megemelt összegével. A bevételhez igazított sávos díjat csak 2016-tól vezetik be.

A kormány a tavalyi év végén döntött arról, hogy megemeli azt a biztosítékot, amelyet a jövedéki termékeket – dohányt, alkoholt, ásványolajat – forgalmazó nagykereskedőknek kell fizetniük. Az eddigi 22 millió helyett az új szabályozás értelmében 150 millió forintot kell majd fizetni – írta az Index.

A december 29-én elfogadott törvény szerint a kereskedőknek február 1-jéig le kellene tenni a 150 milliós jövedéki biztosítékot, vagy legalábbis megindítani a banknál a bankgarancia intézését, és az erről szóló papírt bemutatni a NAV-nak. Ha ezt megteszik, április 30-ig kapnak időt arra, hogy az engedélyt megkapják.

Ez a szabály a kisvállalkozók kezében lévő ital-nagykereskedéseket halálra ítéli, mert ezt az összeget ők nem tudják előteremteni. Így 150-170 alkohollal foglalkozó kereskedő tűnhet el a piacról, és csak az 5-6 legnagyobb cég maradhat.

Természetesen a CBA italnagykercége gond nélkül talpon maradhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik