Gazdaság

72 milliárd forintnyi áfacsalás után nyomoztak

nav(210x140).jpg (nav)
nav(210x140).jpg (nav)

Nem egy esetből, hanem 900-ból jön ki ez az összeg. Horváth András volt NAV-dolgozó egy éve ezermilliárdos adócsalásról beszélt.

Tavaly mintegy 1500 nyomozás indult áfacsalás gyanújával, az idén szeptember végéig pedig újabb 900 procedúra vette kezdetét – számol be a Magyar Nemzet hétfői számában.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője, Sárközi Alexandra a lapnak elmondta, a pénzügyi nyomozók feltételezése szerint komoly összegekhez próbáltak meg hozzájutni: a múlt évi ügyek 83 milliárd forintos kárról szóltak, az ideiekben pedig 72 milliárd forint hiányzó áfát kérnek számon az érintetteken.

Átlagosan 50-80 milliós összeg jut egy-egy esetre, a tettesek, az illegális csoportok alkalmanként ennyivel rövidíthették meg az államkasszát.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A legtöbb csalást nagy mennyiségben szállítható, apró méretű tárgyak, árucikkek kereskedelmével követik el. Ebbe a körbe tartoznak a különféle mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek, egyes elektronikai alkatrészek és bizonyos készülékek.

72 vs. 1000 milliárd

Horváth András tavaly sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik