Gazdaság

Szabadság nincs, betegállomány nincs, nyugdíj nincs

vasarlas(1)(210x140).jpg (vásárlás)
vasarlas(1)(210x140).jpg (vásárlás)

A bolti dolgozók legkisebb problémája lenne a vasárnapi zárva tartás. Viszont a pótlékot nem akarják elveszíteni, és utcára kerülni sem akarnak, ezért nem támogatják a lépést.

Tízezreket küldhetnek el

A vasárnapi pótlék emelése és a korlátozottan önkéntes vasárnapi munkavégzés jelentik azt a kompromisszumot, amiben a munkáltatók, a munkavállalók és a szakszervezetei egyetérthetnek – írta az Origo.hu abban a cikkében, amiben kivesézi mennyit kell eltűrniük az ágazatban dolgozóknak ahhoz, hogy megtartsák az állásukat.

Az általuk megkérdezett dolgozó elbeszéléséből az is kiderül például, hogy csak minden második vasárnapjuk szabad – már ha ledolgozták előre. Két műszak van ugyanis, de minden hétvégi szabadnapon a másik műszaknak hosszúznia kell.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

 Van olyan kolléga, aki idén még nem volt szabadságon (legfeljebb fizetés nélkülin), ha pedig valaki beteg, otthon maradhat ugyan, de táppénz nélkül. Ja, és 4 órára jelentik be őket, a többi zsebbe megy. Így persze nyugdíj sem igen lesz.

Minifelmérésükből (ami persze korántsem reprezentatív) az derült ki, hogy a multik inkább betartják a munkajogi szabályokat. A támogatni kívánt kisboltoknál pedig vegyes a kép: ahol jók a körülmények, ott a dolgozók is jobban járhatnak. Ahol nem, ott nem.

Ha kíváncsi rá, mennyit kell dolgozniuk, hány szabadnap jár nekik, milyen stiklik vannak, és mi az, amiben változást szeretnének, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik