Gazdaság

Az utolsó segítséget is kihúzzák a munkanélküliek alól

Jövőre ugye indul a segély helyett (köz)munka program. S ha már nem kell segély, lebontják a Nemzeti Munkaügyi Hivatal intézményét is.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) megszüntetése a költségvetési törvénytervezet egy apró megjegyzéséből sejthető, ahol azt írják: “az intézmény jelenleg átszervezés alatt áll” – figyelt fel rá a vs.hu.

A döntés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a fogyasztóbarát szolgáltatásokkal indokolta. Holott tudni lehet, hogy a pénz nagy részét a közfoglalkoztatásra költik.

De azért azt se felejtsük el, hogy a bérünk 1,5 százalékát azért vonják le hónapról hónapra, hogy akkor is kapjunk valamit (segélyt, álláskeresési támogatást), ha utcára kerülünk. (Arról persze nincs hír, hogy ez a levonás megszűnne.)

Átcsoportosítják a pénzeket

A költségvetésből egyébként az derül ki, hogy jövőre 22 milliárd forinttal több járulékot szednének be tőlünk. És 30 milliárd forinttal kevesebbet szánnának segítségül arra az esetre, ha elveszítjük a munkánkat. És a forrásokat szépen átcsoportosítják a közfoglalkoztatásra. Közmunkára egyébként az eddiginél 35 milliárd forinttal többet, összesen 270 milliárd forintot fordítanának.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

És akkor itt jön az, hogy minek is fenntartani a munkaügyi hivatalt… Ezek szerint nincs szükség arra, hogy a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak segítséget kapjanak ahhoz, hogy állást találjanak.

A lap egyébként úgy tudja, hogy az NMH különböző funkciói más-más minisztériumokhoz fognak kerülni.

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik