Gazdaság

Úgy tűnik, nem lesz oroszoké a horvát olajcég

Amerika nem szeretné, ha a magyar részesedés a Gazprom kezébe kerülne. A magyar olajvállalat tárgyalt erről az amerikai kormánnyal, pozitív eredménnyel.

Ha a horvát kormánnyal nem sikerül megállapodni az irányítói jogokról, akkor a Mol készen áll arra, hogy eladja részesedését az INA horvát olajtársaságban, ugyanakkor az a céljuk, hogy kiegyezzenek – közölte a magyar vállalat a CNBC amerikai üzleti televízióval.

Az Amerikai Egyesült Államok azért figyeli aggodalommal az INA sorsát, mert ha a magyar részesedés a Gazprom kezére kerül, akkor azzal az oroszok újabb európai hídfőállásra tesznek szert. A Mol pénzügyi vezérigazgató-helyettese a tévéinterjúban azt mondta: erről a kérdésről pozitív eredménnyel tárgyaltak az amerikai kormánnyal.

Simola József szeirnt az INA-nak nyereségorientált vállalatnak kell maradnia, a Mol pedig meg akarja tartani az irányítói jogokat, de ha ez nem működik, „boldogan eladják a vállalatot”. Már konkrét ajánlatokat is kaptak, de ezekről nem árult el többet.

Eközben a Bloomberg gazdasági hírügynökség úgy értesült, hogy a genfi székhelyű Klesch csoport már elkezdte a horvát olajcég átvilágítását. A cégcsoport amerikai tulajdonosa korábban már kijelentette: öt-hat olajfinomítót akar vásárolni Európában.

Az INA-ban a Molnak 49,1 százalékos részesedése van, az irányítói jogokról régóta vitát folytat a horvát kormánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik