Gazdaság

Újabb szakszervezet a vasárnapi zárva tartás mellett

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést.

A KDFSZ egy másik érdekképviselettel, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) bocsátkozott vitába. A VOSZ-nak ugyanis van egy olyan javaslata, hogy a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését kössék önkéntes nyilatkozattételhez, amely nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna. A kereskedelmi dolgozói szakszervezet viszont azt mondja, “a munkahelyén megfélemlített munkavállaló” nyilatkozattételének önkéntessége csak látszat, sokan nem merik őszintén felvállalni a valós szándékukat, mert attól félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket.

A VOSZ is rámutatott nyilatkozatában arra, hogy a legtöbb dolgozó csak a bérpótlék miatt vállalja a vasárnapi munkát, azért, mert az alacsony alapbérből nem tud megélni. A KDFSZ viszont azt mondja, az alacsony bérszint önmagában is kiszolgáltatott helyzetbe hozza a munkavállalókat, ezért nem bérpótlékra, hanem magasabb munkabérre lenne szükség.

A KDFSZ mellett a Munkástanácsok Országos Szövetsége is támogatja a vasárnapi zárva tartást.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik