Gazdaság

Havi 5000 forint adókedvezmény fiatal házasoknak

A különadók, például a bankadó és a reklámadó, maradnak, a távközlési adót pedig kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is.

Nem változik jövőre a vállalkozások adózása, de hosszú távon a kormány szándéka az egykulcsos társasági adókulcs elérése – ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormány jövő évi adócsomagjának részleteit kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta: nem változik a kkv-k 10 százalékos és a nagyvállalkozások 19 százalékos adókulcsa. A kormány hosszú távú elképzelése, hogy egykulcsos legyen a társasági adó kulcsa a gazdasági teljesítmény alapján – tette hozzá.

Megadóztatják az internetet

Az általános forgalmi adó kulcsa nem változik, de a sertéshez hasonlóan 5 százalékra csökken a nagytestű állatok (szarvasmarha, juh, kecske) húsának áfája.

A miniszter közlése szerint a különadók – így a bankadó és a reklámadó – maradnak, a távközlési adót pedig kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is.

5 ezer forintos adókedvezmény fiatal házasoknak

A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a házasságkötést, ezért a fiatal párok havi 5 ezer forintos adókedvezményt kapnak a házasságkötést követő két évben – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő a jövő évi adótörvények ismertetésekor kedden sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a családi adókedvezménnyel az idén és jövőre is 230 milliárd forint marad a családoknál.
Megjegyezte azt is, hogy a gyermekvállalás ösztönzése érdekében 2016-19 között több lépcsőben kétszeresére emelkedik a gyermekenkénti adókedvezmény. Jövőre ennek megalapozása történik – tette hozzá.

Nem mondtak le az egyszámjegyű szja-ról

A kormánynak továbbra is az a célja, hogy még ebben a ciklusban megvalósuljon az egykulcsos, egyszámjegyű személyi jövedelemadó (szja) – mondta egy kérdésre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette ugyanakkor, hogy 2015-ban erre még nincs lehetőség, a jövő évben a növekedés ösztönzése a cél.
A bankadót érintő kérdésre azt válaszolta, a kormány hosszabb távú elképzelése szerint a bankadóból kedvezményt biztosítanának annak a banknak, amely bővíti hitelezését, a magasabb beruházások érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy erre 2015-ben még nem lesz lehetőség.

Új rendszer az áfacsalás ellen

Jövőre elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert vezet be a kormány az áfacsalások megakadályozására – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a 2015. évi adótörvények ismertetésekor.

A rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, hogy az országban ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. A rendszer előkészítése most zajlik, amennyiben a parlament is támogatja, akkor január 1-jén elindulhat – fejtette ki a miniszter.

Kurucz Éva kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy a kormány kedden terjeszti a parlament elé a jövő évi adótörvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik