Gazdaság

Példátlanul durva különadót szedne a kormány?

A 444.hu által megszerzett törvénytervezet szerint 15 százalékos különadót kellene fizetniük azoknak az útépítő cégnek, amelyek sokat nyertek közbeszerzésen az elmúlt 7 évben.

A 444.hu állítólag megszerzett egy törvényjavaslatot, amely szerint az útépítő cégeknek a nettó árbevételből számított 15 százalékos különadót kell megfizetniük, ha 2007 és 2014 között 100 millió forint feletti megbízást nyertek az államtól. Az autópálya-építéstől kezdve a kisebb utak felújításáig számos beruházásra vonatkozna a javaslat.

Az idézett általános indoklás szerint az érintett „közbeszerzési pályázatokat immáron évek óta néhány, jelentős piaci és tőkeerővel rendelkező társaság nyerte el. Helyzetüknél fogva az útépítések részpiacán komoly előnyben vannak, a piac oligopol jellege miatt az optimális és tisztességes nyereséghez képest extraprofitra tesznek szert”.

A 444.hu információi szerint viszont az adó kivetésének fő indoka egy közelgő uniós büntetés. Már tavaly óta több területen is felfüggesztette Brüsszel az uniós támogatásokat, mert a bizottság szerint nem lehetett volna útépítésekkor kikötni, hogy csak az pályázhat, akinek a közelben van aszfaltkeverő telepe. Ez 2007 óta szerepel a közbeszerzési kiírásokban, és a különadót is 2007. január elsejétől vetik ki – kombinál a 444.hu.

A törvényjavaslat azonban több szempontból is igencsak problémás lehet: egyrészt az állam hibázott a közbeszerzések kiírásakor, nem a pályázók. Másrészt aggályos a visszamenőleges adókivetés is. Régebben alkotmányellenes lett volna egy ilyen lépés, ma már nem feltétlenül az. A határokat jól mutatja a „pofátlan” végkielégítések visszamenőleges különadója, amelybe a taláros testület csak azért tudott belekötni, mert az adó főként “büntető jellege” miatt sértette az emberi méltóságot és a tulajdon védelméhez való jogot.

Amúgy pont egy hasonló különadót javasolt nemrég Kunhalmi Ágnes: ha már az igazságos közteherviselést akar a Fidesz, akkor adóztasson meg minden olyan céget, mely akár hazai akár EU-s forrásból származó közpénzből, kiemelkedően nagy nyereséget ér el, adóként fizesse be osztalékának 75 százalékát – jelentette ki az MSZP-s politikus a reklámadó parlamenti vitájában. Ugyan nem mondta, ki, de egyértelműen a Közgépre utalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik