Gazdaság

Visszavonták a körmendi takarékszövetkezet engedélyét

Takarekszovetkezet(210x140)(1).jpg (takarékszövetkezet)
Takarekszovetkezet(210x140)(1).jpg (takarékszövetkezet)

Az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket. Ennek ellenére a fiók péntek reggel kinyitott.

Az MNB-nek azért kellett visszavonnia a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, mert a takarékszövetkezet gyenge likviditási helyzete – a korábbi hatósági intézkedések ellenére – tovább romlott, s fennállt a veszély, hogy az intézmény nem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek – derül ki az MNB közleményéből.

A jegybank arra a következtetésre jutott: a takarékszövetkezetben elindult negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, s a takarékszövetkezet működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, ami már nem kezelhető egyéb felügyeleti intézkedésekkel.

Fogadják az ügyfeleket

Az MTI helyi tudósítója arról számolt be, hogy a péntek reggeli nyitáskor ötvenen-hatvanan sorakoztak a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet körmendi fiókja előtt, amely az előírt időben kinyitott és fogadja az azóta is folyamatosan érkező és érdeklődő ügyfeleket. Az utcán a reggeli nyitáskor egy rendőrségi autó is várakozott.

Pénzükhöz viszont nem juthatnak hozzá az ügyfelek, a takarékszövetkezet munkatársai minden érdeklődőt arról tájékoztatnak, hogy mivel az MNB visszavonta tevékenységi engedélyüket, kifizetéseket sem eszközölhetnek, ezért az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanít majd.

13 ezer betétes

Az OBA a hitelintézetekről szóló törvény alapján az MNB engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezik. Mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban alig haladja meg az egy ezreléket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik