Pénzügy

Van pénze? Alig fogja észrevenni, hogy kamatozik!

kamat (kamat)
kamat (kamat)

A bankok gyorsan reagálnak az alapkamat-csökkenésre, ha a bankbetéteinkről van szó, s a hitelek kamatát is lejjebb húzza az újabb kamatvágás. Ennek ellenkezőjére is van azonban példa.

Kedden 0,15 bázisponttal csökkentette a Matolcsy György vezette MNB az alapkamatot, így az 2,85 százalékosra olvadt. A csökkentés nem volt meglepő, számítottak rá a piacok, legfeljebb a mértékét nem találták el, mert a többség 10, a kisebbség 20 bázispontos kamatvágást valószínűsített.

Ebben az évben még további alapkamat csökkentések várhatók, s 2,5-2,7 százalék között valószínűsítik a mélypontot. A hiteleseknek jó, a betéteseknek nem annyira? Lényegében ez derül ki két friss elemzéséből, de van néhány meglepő részlet is.

Hitelfronton ez várható

A forint lakáshitelek kamata a BUBOR-hoz kötött, és ez a mutató követi az alapkamat változásait. Sőt, mint a Bankmonitor.hu felhívja rá a figyelmet, az utóbbi egy évben a BUBOR már az alapkamat alá csökkent.

Ezért arra számítanak, hogy a kamatfordulókon csökkenni fog a lakáshitelek kamata. A mostani 0,15 bázispontos alapkamatvágás egy 20 éves lakáshitelnél nagyjából 1,5 százalékkal csökkentheti a havi törlesztőt.

A hosszú távú fix kamatozású hiteleknél viszont lassabban érvényesülhet a kamatcsökkenés.

Érdekes, hogy az Azénpénzem.hu viszont talált olyan banki hiteltermékeket is, amelyeknél nemhogy csökkent volna mostanában a kamat, hanem nőtt. A lap azt is megállapítja, hogy amelyik hiteleknél átlátható az árazás, vagyis jobban követik a piaci áringadozást, azoknál jobban az alapkamat-csökkenés is hamarabb hat a hitelkamatra.

Megtakarításainkra is hatni fog

A Bankráció megállapítja, hogy mióta a bankok nincsenek kiéhezve a betétekre, a kamatszint jócskán lecsökkent, s másfél éve már az alapkamat szintje alatt vannak a bankok legjobb ajánlatai is.

Az Azénpénzem pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy megjelentek már a nullás betéti kamatok is.

Lejtmenet

Szóval illúziónk ne legyen, a befektetéseink hozama ebbe az irányba tendál. Ha csak nem tesszük a pénzünket befektetési alapokba, vagy állampapírba, amelyeknek magasabb lehet a kamata. A 3-5 éves állampapírok például az infláció +3 százalékpontnyi kamatot garantálnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik