Gazdaság

Ezért kerülhettek végrehajtás alá a légi mentők

mentőhelikopter (ingyenes, mentőhelikopter, baleset, m7-m1)
mentőhelikopter (ingyenes, mentőhelikopter, baleset, m7-m1)

A minisztériumi keretből késve, csak hétfőn fog megérkezni a cég számlájára a gépbérlés finanszírozásához hiányzó 158,7 millió forint.

Mint csütörtökön megírtuk, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. adóvégrehajtás alá került. Cikkünk megjelenése után kaptunk választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától kérdéseinkre. Ebből kiderült az is, miért lehettek adófizetési gondjai a kft.-nek: 158,7 millió forint átutalását várják a minisztériumtól.

A légimentés nincs veszélyben

Legelőször is kérdésünkre leszögezték: nincs veszélyben a légimentés. Azt írták, a szolgáltatás zavartalan, egyetlen rászoruló beteg sem marad mentés nélkül.

A szervezet működése úgy általában azért nincs veszélyben, mert az EMMI biztosítja a működéshez szükséges forrásokat. Igaz, most éppen kisebb késésben vannak.

Így finanszírozzák

A kft. légimentési tevékenységét az E-alap Mentés előirányzatából finanszírozzák, havi 61 millió forintos fix díjazással (ami éves szinten 732 millió forintot jelent).

A működésen túl a szervezet kiadásainak másik nagy tétele a helikopterek tartós bérleti díja. A magyarországi légimentés ellátáshoz öt mentőhelikopter bérelnek tíz évre. A bérleti díjat pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Légimentés eszközpark bérléséből eredő kiadások” fejezeti kezelésű előirányzatán elkülönített forrásából fizetik.

Tavaly már nem volt elég a pénz

A fejezeti kezelésű előirányzaton a gépbérlésre 2013-ban 1.221,1 millió forint állt rendelkezésre. A Magyar Légimentő Kft. azonban 2013-ban folyamatosan jelezte a tárcánál, hogy éves szinten 158,7 millió forintos többletkiadása volt az eszközpark bérlésénél.

Ezért a feladat biztonságos ellátása érdekében a tárca fenntartói hatáskörben biztosította ezt az összeget az előirányzat megemelésével. December 30-án pedig aláírták a 158,7 millió forint átadását rendező támogatási szerződést.  Továbbá a minisztérium 2014 elején haladéktalanul kezdeményezte a különbözet kifizetését. Azonban a teljesítés a kincstári nyitás és egyéb pénzügy-technikai műveletek elvégzése miatt az EMMI szerint csak 4 nap múlva, január 27-én (hétfőn) várható.

A 2014. évi költségvetésbe a tárca már eleve 284,9 millió forinttal többet tervezett be a gépbérlésre,  így az idén összesen 1.506,1 millió forintot biztosítanak erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik