Gazdaság

Jön a 10 százalék alatti szja

szja (szja)
szja (szja)

Tíz százalék alá csökkentené a személyi jövedelemadó kulcsát a Nemzetgazdasági Minisztérium. Nem először merül fel az ötlet. De vajon reális?

Reményeink szerint a személyi jövedelemadó tíz százalék alá csökkentésével folytatódhat az adózási előírások 2010-ben megkezdett átalakítása – fogalmazott Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtikára egy interjúban a Magyar Nemzet hétfői számában.

Az intézkedés már az elkövetkező évek tervei között szerepel. “Az előttünk álló két esztendőben bizonyosan sokat kell majd tenni a költségvetési hiány három százalék alatt tartásáért, de amint lehetőség lesz rá, megvalósul az újabb, jelentős adócsökkentés” – fogalmazott a minisztériumi vezető.

Az ötlet nem először hangzik el kormányzati körökből. Legutóbb maga Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az egy számjegyű szja-ról, sőt, Japánban tartott beszédében egyenesen azt mondta, a szeméji jövedelemadó úgy ahogy van „rossz dolog”, ezért a legjobb lenne eltörölni, ez azonban „egyelőre” nyilvánvalóan nem lehetséges.

444 milliárd veszteség

Pankucsi szerint ha 2010 után, a világválság időszakában mód nyílt az egykulcsos, 16 százalékos adórendszer bevezetésére, és ezzel évi ötszázmilliárd forintos személyijövedelemadó-csökkentésre, úgy az elkövetkező, a jelek szerint fellendülést hozó években is megvalósítható hasonló irányú lépés.

Ki nyer ma?

Az egykulcsos adóval szembeni leggyakoribb kritika, hogy míg a minimálbér körül keresők mintegy 10 ezer forinttal keresnek kevesebbet havonta, addig a 750 ezer forint fölött keresőknél havi 100 forinttal többet hagy az új adórendszer.

A helyettes államtitkár büszkesége és optimizmusa elgondolkodtató. Az szja további csökkentése azért is érdekes felvetés, mert éppen nemrégiben publikált Virovácz Péter és Tóth G. Csaba egy igen alapos tanulmányt a Pénzügyi Szemlében, amelyből kiderül, hogy Magyarország nem kevesebb mint 444 milliárd veszteséget szenvedett el az egykulcsós adó bevezetése következtében. Az összeg 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növeli.

Udvarias elhatárolódás

Virovácz, a tanulmányt készítő egyik szakember egyébként a Századvég, a kormány első számú think tankje tudományos munkatársa. A cég nem cáfolja kutatója megállapításait, azt azonban nem győzi hangoztatni, hogy a tanulmány nem a Századvég megbízásából készült.

A jelentős adócsökkentésről, így a 10 százalék alatti szja bevezetéséről egyébként Heim Péter közgazdász, a Századvég elnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja, de csak amennyiben az állam drasztikusan csökkenteni a kiadásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik