Gazdaság

Adópóráz: még később jöhet be a várt 95 milliárd

pénztárgép (pénztárgép)
pénztárgép (pénztárgép)

Lassan másfél éves csúszásban van Matolcsy György terve, amit még nemzetgazdasági miniszterként rendelt el. Az eredeti elképzelés szerint januártól kellett volna a NAV-hoz bekötni a pénztárgépeket.

Tavaly októberben jelentette be Matolcsy György, még nemzetgazdasági miniszteri minőségében, hogy a kormány növelni szeretné az adóbeszedés hatékonyságát. Méghozzá úgy, hogy adópórázt kötne a kereskedőkre. Első nekifutásra úgy gondolták, kivitelezhető lesz, hogy már idén januártól online rákössék a NAV hálózatára az összes magyarországi pénztárgépet.

Az informatikai vállalkozások már akkor azt mondták: képtelenség. A tárca azonban hajthatatlannak tűnt, sürgette a minél előbbi bevezetést, hogy jöjjenek a várt pluszbevételek. Mert hogy már az idei évre 95 milliárd forintnyi pluszt vártak az adópóráztól. Amire már keresztet vethetnek.

Pénztárgép–mizéria

Májusra tolódik

Aztán úgy alakult, hogy magát a vonatkozó rendeletet is csak február 15-én hirdették ki, és május elsejei határidőt szabtak az átálláshoz. Amit néhányszor még megtoldottak. Most úgy tűnik, az idei átállásból már nem lesz semmi, sem a jövő januári céldátumból, hanem jövő év májusára tolódik a határidő. A Népszabadság legalábbis piaci forrásokból ezt az információt kapta, s úgy tudják, napokon belül megjelenhet az erről szóló rendeletmódosítás is.

Az újabb csúsztatásban nyilván szerepe volt annak is, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nemrégiben visszavonta annak a gépnek az engedélyét, amelyből (olcsó ára és ismertsége miatt) a legtöbbet rendeltek a kereskedők. S hogy jelenleg csak egyetlen engedélyezett pénztárgép van.

A lap egyébként úgy tudja, elképzelhető, hogy a jövőben központilag intéznék a minisztériumon vagy a NAV-on keresztül a pénztárgépek megrendelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik