Gazdaság

A bajban lévőknek nem segített a rezsicsökkentés

Sem a rezsivel tartozók számán, sem arányán, sem a tartozások összegén, sem a kikapcsolt fogyasztók számán nem látszik egyelőre, hogy a rezsicsökkentés megkönnyítette volna a bajban lévők helyzetét.

A háztartások mintegy 124 milliárd forinttal tartoznak az energiaszolgáltatóknak – adta hírül ma a Magyar Nemzet. Mi annak néztünk utána, vajon a rezsicsökkentéssel csökkent-e a tartozók száma, aránya, a tartozások összege, és azoknak a száma, akiknél kikapcsolták a gázt, a villanyt vagy a távhőt.

Mivel Józsa István MSZP-s képviselő erre időről időre kíváncsi volt, így csak ki kellett keresnünk, mit válaszolt neki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter tavaly augusztusban, idén januárban, és azt összevetni a legfrissebb válaszban található júniusi adatokkal.

Arra számítottunk, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés hatására talán érezhetően kevesebb ember van bajban a rezsifizetéssel, mint korábban. De csalódnunk kellett.

Nem tartoznak kevesebben

Ha kifejezetten a rezsicsökkentés áldásos hatására vagyunk kíváncsiak, és csak az idei évet nézzük, azt állapíthatjuk meg, hogy a villamos energiánál és a földgáznál csökkent a tartozók száma. Vagyis pozitív a kép. Azonban ha tavaly augusztushoz mérjük az idei júniust, akkor már csak a földgáznál áll, hogy csökkent azok száma, akik tartoztak a szolgáltatás díjával. A távhőnél pedig tavaly augusztushoz és idén januárhoz képest is emelkedett azok száma, akik tartoztak.

Vagyis egyelőre nem látszik olyan eredmény, amely azt mutatná, hogy a rezsicsökkentéssel egyértelműen csökkent volna azoknak a fogyasztóknak a száma, akik tartoznak a szolgáltatójuknak.

Mivel az összes fogyasztó száma is ingadozott, megvizsgáltuk, van-e javulás a tartozók arányában. Igazán pozitív fordulat azonban ennél az adatsornál sem látszik.

Nem tartoznak kevesebbel

Ezután az összes tartozást vettük górcső alá. Nézzük először megint az idei évet. Jó hír, hogy a villamos energiánál januárhoz képest szűk két milliárd forinttal csökkent a tartozásállomány. Földgáznál és távhőnél azonban nincs ilyen tendencia. Tavaly augusztushoz képest pedig kizárólag a távhőt használók tartozása mérséklődött. Az áram és a földgázdíj-tartozás viszont jelentősen növekedett. Vagyis ebben az összefüggésben sem számolhatunk be számottevő javulásról.

S az sem túl bíztató, hogy a három energiaszolgáltatásnál összességében sem lett kevesebb a tartozás. Tavaly augusztusban ugyanis összesen majdnem 84 milliárd forintnyival tartozott a lakosság az energiaszolgáltatóknak. Idén januárban ennek majdnem másfélszeresére, több mint 124 milliárd forintnyira rúgott az összes tartozás. S mint reggel hírül adtuk, idén júniusban is hasonló az egyenleg.

Nincs kevesebb kikapcsolt fogyasztó

Érdekes kép rajzolódott ki, amikor a kikapcsolt fogyasztók idei számát néztük. Az áramot júniusban 5 ezerrel több fogyasztónál kapcsolták ki, mint januárban. Viszont a földgáznál majdnem felére, a távhőnél pedig cirka háromnegyedére redukálódott a szolgáltatásból kikapcsoltak száma. Ez a jelentős javulás azonban bizonyára azzal magyarázható, hogy akik télen tartoztak, azok egy része nyáron be tudta hozni a lemaradását, és így el tudták érni, hogy visszakapcsolják nekik a szolgáltatást.

Viszont ha a nyarat nyárral hasonlítjuk (tavaly augusztust, idén júniussal), akkor már az derül ki, hogy az áramnál és a távhőnél is nőtt a kikapcsolt szolgáltatások száma. Csak a gáznál van némi javulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik