Gazdaság

Megint a hasunkon spóroltunk

üres-pénztárca (üres pénztárca)
üres-pénztárca (üres pénztárca)

Az elemzőket és a kereskedőket is meglepte a KSH legfrissebb statisztikája, amely szerint az áprilisi és májusi forgalomnövekedés után ismét csökkenést mértek tavalyhoz képest. Ami azt is jelenti, hogy az első félév is mínuszos.

Csalódás. Nem számítottunk rá – mondta megkeresésünkre az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos Györgyöt arra kértük, kommentálja a legfrissebb KSH-statisztikát, mely szerint az április és májusi forgalomnövekedés után ismét csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene. Vagyis megint kevesebbet vásároltunk, mint tavaly ilyenkor.

A nyers adatok szerint júniusban 0,9 százalékos csökkenést mértek. A naptárhatástól megtisztítva ennél kicsivel jobb az adat, de továbbra is mennyiségi csökkenést mutat, 0,4 százalékost. Sőt, mint a főtitkár hangsúlyozta, ezzel a gyászos júniusi adattal a féléves kiskereskedelmi értékesítési mennyiség is csökkenést mutat tavalyhoz képest.

Az elemzőket is meglepte a legfrissebb statisztika. A Takarékbanktól Suppan Gergely ezt így fogalmazta meg: a növekedést feltételező várakozásokkal szemben 0,4%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom júniusban az előző évihez képest. Az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések megközelítően 2%-kal csökkenhettek az előző havihoz képest. A váratlanul visszaeső kiskereskedelmi forgalom némileg ellentmond a fokozatosan javuló fogyasztói bizalomnak, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatásnak, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek poziítv hatásának. Így ő a visszaesést csupán átmenetinek tekinti.

Vámos szerint a legjobban az fáj a szektornak, hogy az élelmiszerekből is kevesebb fogyott, méghozzá 1,9 százalékkal. Emellett a nem élelmiszer-jellegű termékekből is 0,5 százalékkal kevesebbet tudtak eladni. A statisztikát egyedül az üzemanyagfogyás húzta felfelé, 2,4 százalékkal. Azonban az előző hónapokhoz képest ez a szám is mérsékeltebb fogyasztás-növekedést tükröz. Igaz, közben volt némi drágulás is.


Fotó: Kummer János

S hogy vajon miért állt be ez a nem várt negatív fordulat az élelmiszer-vásárlásban? Vámos György úgy látja, az ok az lehet, hogy még mindig túlságosan drágának találják az ennivalót a vásárlók. Nem következett be ugyanis az a nyár eleji áresés, amire a vevők számítottak. És ami ahhoz kellett volna, hogy több friss zöldséget, gyümölcsöt vásároljanak. E mögött pedig a szokatlanul nagy forróság állhat, ami jelentős kárt tett a növényekben – tette hozzá.

A kereskedők egyébként éves szinten arra számítanak, hogy a tavalyihoz hasonló lehet a kereskedelem forgalma, mennyiségre. De ehhez az kellene, hogy a második félévben növekedés legyen, hiszen eddig mínuszos a mérleg. Vámos szerint a reálkeresetek 2 százalékos és a reálnyugdíjak 3 százalékos emelkedése alapján van esély arra, hogy a tavalyihoz képest stagnáló értékesítési mennyiséget elérjék az idén. De ezt a várakozást jelentősen gyengíti a júniusi adat – jegyezte meg.

Suppan szerint a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskelmi forgalom a korábbi várakozásokhoz képest magasabb szinten stabilizálódhat, ami az év második felében bázishatások miatt akár kissé tovább növekedhet. Az elemző jóval optimistább, mint a kereskedők. Úgy becsli, idén összességében akár a 2 százalékot is megközelítheti a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik