Gazdaság

Egyen jót, egészségeset – közvetlenül a termelőtől

piac (piac)
piac (piac)

Egyre többen érzik fontosnak, hogy jóízű, egészséges zöldségeket és gyümölcsöket vásároljanak közvetlenül a termelőtől.

Az ébredező fogyasztói tudatosság végre a hazai termelői piacok számán is érezhető. A fővárosban is sorra nyílnak a piacok, ahol hétvégente közvetlenül a termelőktől vásárolhatók meg a zöldségek, gyümölcsök, vagy akár hús- és sajtfélék.

Az itt kínált termékek legtöbbször jobb minőségűek, mint a nagyüzemi mezőgazdaságból kikerültek, hiszen kisebb területen, kevesebb terménnyel jobban figyel egy-egy növényre a gazda. Vásárláskor a vevő rákérdezhet a használt vegyszerekre, a termesztés körülményeire, tehát több információ birtokában döntheti el, honnan is szerezze be a családi asztalra valót.

Fotó: Berecz Valter

Tágabb értelemben

Nem utolsósorban pedig, aki közvetlenül a termelőtől vásárol, a nagy áruházláncok helyett valóban azt az embert támogatja, aki dolgozott az adott termékkel. Mivel pedig őstermelői piacon az vehet részt, aki a piactól 40 kilométeren belül gazdálkodik, a szállítással járó károsanyag-kibocsátás is ősszehasonlíthatatlanuk alacsonyabb, mint ha a hipermarketben vásárolnánk az importzöldséget.

A kisebb távolság természetesen a szállítási költségeket is kedvezően befolyásolja, ám ennek ellenére kijelenthető, hogy a termelői piacok általában valamivel (kb. 10-20 százalékkal) drágábbak a többi forrásnál. Nem is csoda, hiszen kisebb területen, kevésbé gépesített eljárással termelni egy-egy terményre vetítve nagyobb ráfordítást követel, ami a fogyasztói árakban is megjelnik. Viszont pontosan ez a „személyes törődés” az, ami a terméket finomabbá, jobb minőségűvé teszi.

Ide kattintva kiválaszthatja a lakhelyéhez legközelebb eső termelői piacot.

Közösségi vonal

Az egészség- és környezettudatos vásárlásnak más módjai is vannak. Szaporodnak az úgynevezett szatyorközösségek, ami egy olyan közösséget takar, aminek tagjai közösen vásárolnak egy termelőtől és általában hetente egyszer vagy kétszer veszik át az árut.

Az efféle megoldásoknál ráadásul lehetőség van személyesen is meglátogatni a gazdaságot és meggyőződni arról, hogy például milyen és mennyi vegyszert használ a gazdálkodó, vagy éppen milyen körlmények között tartja az állatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik