Gazdaság

Kakastaréjok városa lettünk

Tízmilliókat költünk a város felvirágozására évente.

A virágok lassan vették át az uralmat Budapest terein. A rendszerváltás idején még alig voltak, Ausztriába járhattunk át muskátlit nézni. Aztán a Margit-szigeten és néhány, a turisták által sűrűn látogatott főtéren bukkantak fel a petúniák.

Akkor még nem tudtak új és új reinkarnációkat felvenni, hol kakastaréjként, hol lila bazsalikomként új életbe kezdeni. Örülhettek, ha némi kis vizet kaptak, slaggal. Ha pedig elhervadtak, hát elhervadtak.

Virágluxus

Mára azonban több mint 13 ezer négyzetméternyi virágágyás van a városban. Ez körülbelül annyi, mint a parlament teljes területe, ahol a virágok uralkodnak. A Főkert Zrt. számításai szerint összesen 260 ezer növényt használnak fel ezekben az ágyásokban egy év alatt.

Egy négyzetméterben körülbelül 10-15 dísznövény fér el, ami azt jelenti, egy virágszezonban legalább egyszer minden virágot kicserélnek. Csepegtetős öntözőrendszer locsolja a zömüket és a Főkert saját komposztüzeme szolgáltatja a tápanyagot. Virágszemmel Budapest egy nagy luxusapartman lett.

Tízmilliókat ásunk el

És vajon mennyibe kerül a színpompa nekünk, adófizetőknek? – kérdeztük a Főkertet. Erdélyi Krisztina, a sajtóreferens szerint ezt nehéz számszerűsíteni, mivel a palántákat maguk készítik a X. kerületi termőterületükön.

A palánták piaci értéke becslése szerint legalább 30-40 millió forint körül lenne. „Igazából ilyen palántákat nem is lehet kapni a piacon, mivel mi nagy, kétszer-háromszor is visszavágott, megbokrosodott növényeket ültetünk ki, a legkisebb cserépméret is 12 centiméter” – magyarázta. (A visszavágás miatt több rajta a virág.)


Fotó: Neményi Márton

Egy nyár az élet

A Főkert elsősorban egynyári növényeket ültet ki, mivel ezek kifejezetten alkalmasak minták kialakítására sokszínűségüknek és könnyen elbokrosodó virágzatuknak köszönhetően. Az egynyári növények harmada magyar fajta, ám a zömük általában mediterrán vagy trópusi vidéken honos, ezért jellemzően csak nyáron lehet kiültetni őket. Valamennyi kétnyári virágot is ültetnek, főként a frekventáltabb ágyásokba.

Idén a legnagyobb sláger a kakastaréj (36 000 db), a nebáncsvirág (26 395 db), a begónia (23 190 db), a verbéna (17 900 db), a bársonyvirág, lánykori nevén büdöske (17 185 db), a lisztes zsálya (14 730 db), a díszcsalán (14 095 db), valamint a petúnia (10 080 db) és a kúpvirág (7 410 db).

Életük végén a virágokat begyűjtik és komposztálják – így indul az újjászületésük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik