Gazdaság

Cafeteria: adóelőnyben az egészségbiztosítás

Háziorvos (háziorvos)
Háziorvos (háziorvos)

Miközben a cafeteriajuttatások terhei 2013-ban 30,9 százalékról 35,7 százalékra emelkednek, a munkáltatók jövőre is adómentesen és összeghatár nélkül adhatják dolgozóiknak a visszavásárlási értékkel nem rendelkező egészségbiztosítást.

Ennek hatására tovább nőhet az egészségbiztosítások szerepe a cafeteriarendszereken belül, annál is inkább, mert a munkavállalók körében – bár a többségnek erre nincsen anyagi bázisa – folyamatosan nő az igény az államilag finanszírozottnál magasabb szintű ellátás iránt – valószínűsíti a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Nyomós érvek

Jövőre az adómentes egészségbiztosítás még kedvezőbb alternatíva lehet a 35,7 százalékos terhekkel rendelkező egészségpénztárakkal szemben – jelentette ki Pászka Zsuzsa, a FBAMSZ elnökségi tagja.

Persze tudni lehet, hogy a jelenlegi helyzetben a munkavállalók többsége érthetően az olyan készpénz-helyettesítő, a pillanatnyi rezsikiadásokat könnyítő juttatásokat preferálja, mint az étkezési, közlekedési hozzájárulások. De egyre több nyomós érv szól amellett, hogy a juttatások körében ez a szolgáltatás is helyet kapjon – tette hozzá.

Már a számokon is látszik az adómentesség

Az egészségbiztosítást az idei évtől adhatja adómentes béren kívüli juttatásként a munkáltató. A MABISZ harmadik negyedéves adatai szerint a hazai piacon egy év alatt több mint 21 százalékkal, 4,7 milliárd forintra nőtt a betegségbiztosítási termékek záró állománydíja, ennek ellenére a terméknek még van hova fejlődnie. Hiszen jelenleg a lakosság mintegy 5 százaléka rendelkezik csak ilyen biztosítással. Miközben az NRC Piackutató közelmúltban publikált adatai szerint 53 százalék számít potenciális igénybevevőnek.

Az emberek fele elégedetlen

Az említett felmérés adatai szerint a lakosság 50 százaléka elégedetlen az állami egészségügyi ellátással, a három legnagyobb probléma a hosszú várakozási idő, illetve a megfelelő felszereltségnek és a szakember-ellátottságnak a hiánya. Miközben 73 százalék fontosnak tartja, hogy felkészült legyen váratlan egészségügyi kiadásokra, 52 százaléknyian kisebb kiadást sem tudnának saját erőből fedezni.

Bővül a szolgáltatások köre

További előny, hogy a változatlan adómentesség hatására egyre több biztosító lép piacra folyamatosan szélesedő szolgáltatásokat biztosító egészségbiztosítási termékekkel. Korábban például csupán bizonyos helyzetekre (műtéti térítés, kórházi napidíj, emelt szintű ellátás stb.) lehetett összegbiztosításokat kötni. Az újabb termékek viszont már szinte a teljes járóbeteg-ellátást is finanszírozhatják, akár felső limit nélküli térítéssel.

E termékek fontos részét képezik a megelőzést szolgáló éves szűrések, amelyek előfinanszírozási kötelezettség nélkül, hálapénzmentesen, előre egyeztetett időpontban zajlanak. A kínálat hétről hétre bővülhet, ezért immár ezen a területen is egyre nagyobb szerep jut a munkáltatók vagy a magánszemélyek megfelelő választását segítő biztosítási alkuszoknak a szövetség szerint.

Miért érdemes még adni?

Az egészségbiztosítások díja a kínált szolgáltatások körétől, illetve a biztosítás kedvezményezettjének életkorától függően igen széles határok között mozog – magyarázza a FBAMSZ szakértője. A szűrést, a fontosabb járóbeteg-ellátásokat és diagnosztikai költségeket fedező egészségbiztosítások egy 30 éves ügyfél számára már havi 6-7 ezer forintért is elérhetőek. Ez töredéke annak a költségnek, amit például egy betegállomány miatti kiesés jelenthet a munkáltatónak. A díjak összehasonlításánál figyelembe kell venni azt is, hogy a csoportosan megkötött biztosítás költsége sokkal kedvezőbb az egyéni díjaknál: ilyen módon akár több tíz százalékos kedvezmény is elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik