Gazdaság

Orbán: Nem pénzt kérünk, hanem biztonságot

Magyarországnak nem hitelre van szüksége - mondta a kormányfő Strasbourgban.

Amikor Magyarország segítséget kér a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól, nem pénzt kér, hanem egy biztonsági hálót, egy ígérvényt – mondta Orbán Viktor kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján, Strasbourgban.

“Magyarországnak nem hitelre van szüksége. Ez nagyon fontos, mert szeretnék egyenesen belenézni a német választópolgárok szemébe: nekünk nincs szükségünk a németek pénzére. Mi nem akarunk pénzt az EU-tól. Mi azt kérjük tőlük, kössünk egy biztonsági hitelmegállapodást” – fogalmazott, hozzátéve, Magyarország arra is kész, hogy inkább magasabb kamatra adja el a piacon a papírjait, mint hogy olcsó európai pénzt használjon.

A miniszterelnök szavait úgy összegezte, hogy az IMF-tárgyalások nem az államcsőd megakadályozásáról, nem a hitelről szólnak.

A miniszterelnök előzőleg bírálatok kereszttüzében védte meg az Európai Parlamentben kormánya intézkedéseit.

Fontos, fantasztikus nap volt ez az új magyar alkotmány számára – így értékelte Orbán Viktor a Magyarországról zajló vitát, amelyen ő is részt vett és felszólalt. Szavait egyebek mellett azzal indokolta, hogy az új alaptörvénnyel összefüggésben eddig senki semmilyen jogi eljárást nem indított. Az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekhez kötődő kifogásokat pedig, ha kell, készek átdolgozni – jelentette ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonásának lehetőségéről azt mondta: “nekünk az ügy nem fontos.” Ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy ne vonják őket össze, akkor külön maradnak.

“Akkor vagyok kemény, amikor a hazám érdeke azt megkívánja, és akkor kötök kompromisszumot, amikor a magyar emberek érdeke megkívánja” – összegezte a történteket a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik