Gazdaság

Bezárul a végtörlesztési kiskapu

Napokon belül rendezõdhet azon ügyfelek sorsa, akiknek a bankok nem engedték végtörleszteni a deviza alapon fölvett deviza alapú építési hitelét.

Lapunknál is landolt egy olvasói levél, amelybõl kiderült, hogy az Erste nem engedte 180 forintos frankárfolyamon végtörleszteni az adósnak az építési hitelét. Hasonló esetrõl számolt be nemrégiben a hvg.hu is.

Olvasónk azért esett el a kedvezményes végtörlesztés lehetõségétõl a bank szerint, mert az egyik részlet folyósítása 183 forintos frankárfolyamon történt, jóllehet a kölcsön többi részét 168 forintos frankárfolyamon vette föl. A végtörlesztésrõl szóló törvényben pusztán arról van szó, hogy a kedvezményes végtörlesztés a 180 forintnál nem magasabb frankárfolyamon eladósodottak jogosultak

A pénzügyi felügyelet korábban már kommunikált – lapunknak is megerõsített – álláspontja egyértelmû: a több részletben folyósított építési hiteleknél az árfolyamok súlyozott átlagát kell figyelembe venni – tehát ennek alapján olvasónknak is járt volna a kedvezményes végtörlesztési lehetõség.

A felügyelet véleménye hamarosan hivatalos állásfoglalásként is megjelenik, a kérdés néhány napon belül rendezõdni fog – tudtuk meg a pénzügyi felügyelet szóvivõjétõl, Binder Istvántól.

Az felügyelet állásfoglalásához az Erste is alkalmazkodik majd, és kész a már elutasított végtörlesztési kérelmeket mégiscsak engedélyezni azoknál az adósoknál, ahol a súlyozott átlag nem haladja meg a törvényben meghatározott (180 forintos frank, 250 forintos euró) szintet – tudtuk meg az Erste banktól.

A banknál úgy vélik: a hatályos törvénynek megfelelõen bírálták el a kedvezményes végtörlesztési kérelmeket, hiszen a jogszabály nem határozta meg kivételként az építési hitelt, amelyre nem vonatkozik a törvényben megjelölt árfolyamhatár, de a hatósági jogértelmezést tekintik majd magukra nézve kötelezõnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik