Gazdaság

Újabb elemek a hamarosan érkező adócsomagból

A korábban gondoltnál is erőteljesebb lépés várható a gyerekvállalás ösztönzése érdekében.

Mint már korábban is ismert volt, a kormány célja az, hogy a 16 százalékos egykulcsos szja-ra való áttéréssel együtt nagyvonalú családi kedvezményt léptessen életbe. Az újítások szerint az adókedvezményből adóalap-kedvezmény lesz, illetve már az első gyerektől élni lehet a könnyítéssel – írja az Index. Így jövőre gyerekenként havi tízezer forinttal lesz csökkenthető az szja.

Kiemelten jól járnak a legalább három gyereket nevelők: egy háromgyermekes szülő jelenleg összesen 12000 forinttal csökkentheti a befizetendő adóját, jövőre ez az összeg már havi 99000 forint lehet. A kormány javaslata szerint a kedvezményt a házastársak, egy háztartásban élő élettársak közül bárki igénybe veheti majd, az viszont a hírportál által megismert tervekből nem derül ki, hogy a kedvezményt tetszőleges arányban megosztva igénybe vehetik-e a szülők, vagy csak a többet kereső, ezért magasabb adókötelezettséggel rendelkező szülőnek lesz lehetősége kihasználni a könnyítést.

A kedvezmény árát az adójóváírás visszanyesésével nyerheti vissza a költségvetés. A jelenlegi szabályozás szerint jelenleg havi 15100 forinttal lehet mérsékelni az szja-t, ami jövőre 12100 forintra csökken. Most azok tudják teljes mértékben kihasználni az adójóváírást, akiknek a jövedelme nem haladja meg a havi bruttó 210 ezer forintot: e fölött csökkenő mértékben él az adójóváírás, és bruttó 310 ezer forintnál el is fogy. Jövőre már a legfeljebb a havi 180 ezer forintot keresők tudják maximálisan kihasználni az adójóváírást, 260 ezer forintos bér felett pedig már megszűnik a lehetőség.

A béren kívüli juttatások is átalakításra kerülnek, néhány ilyen teljesen eltűnhet. Az utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás és a képzési költség után már a bérekkel egyező adóterhet kell majd fizetni.

Jövőre már azonosan kezelik a munka- és tőkejövedelmeket is: az úgynevezett külön adózó jövedelmek után is 16 százalékos lesz az szja. A vállalkozásoknak kedvez, hogy 2012. január 1-jétől a társasági adó is egykulcsossá, 10 százalékossá válik. Ezenkívül eltörlik, hogy az egyéni és társas vállalkozások tagjai a tevékenységre jellemző kereset után fizessenek járulékot: ehelyett azt csupán a minimálbér, garantált bérminimum után kellene leróniuk a vállalkozásoknak – írja az Index.

Az adócsomagot a héten a kabinet jóváhagyja és be is nyújtja a parlamentnek.

AJÁNLOTT LINK:

Három gyerek, közel százezer forint (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik